Хайки в болниците. Преглед на националния печат

24 часа: Красимир Велчев: Плашиха ме с есемеси за горите

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев е получавал заплахи на мобилния си телефон заради Закона за горите, разбунил духовете сред еколозите през последната седмица. Въпреки това обаче той остава категоричен в позицията си, че законът трябва да бъде приет.

Красимир Велчев не отрича, че е получавал заплахи по телефона заради подкрепата на Закона за горите. Не го смята за сериозно и е напълно убеден, че когато има протест против закон в обществото, трябва да има обсъждане. Такова е неговото мнение за протестите против Закона за горите.

Той има своя позиция и за контрапротестите. Будното гражданско общество е длъжно да реагира и на правилните решения, и на добрите закони, смята председателят на ПГ на ГЕРБ. Ако един закон е добър, не трябва да се мълчи, трябва да бъде подкрепен.

Красимир Велчев е категоричен, че ГЕРБ не лобира за нито един инвеститор. В закона затова е написано, че ще има търг. Важното е да не се гонят инвеститорите.

 

24 часа: Еднакви постове = еднакви чиновнически заплати

Правителството прие нов класификатор и всички съпътстващи наредби от Закона за държавния служител. Според управляващите промените осигуряват по-справедливо разпределяне на длъжностите сред чиновниците - на базата на обективни критерии,

а не както досега - само според йерархията на органите на държавна власт.

Държавната администрация все още не знае какви заплати ще взима от 1 август - повече, по-малко или същите. Единственото сигурно е, че само възнагражденията на работещите с еврофондовете, които и в момента са най-високи, ще пораснат още, след като в сряда правителството прие класификатора на длъжностите в държавната администрация.

 

Труд: Хайки в болниците!

Здравната каса влезе в болниците и от началото на месеца върви общодържавна проверка. Над 100 инспектори, разпръснати в различни райони на страната, се опитват на принципа на внезапната ревизия, да хванат липсващи пациенти, които уж трябва да са на легло, неизрядна документация и надписани диагнози.

"Тъй като не можем да започнем проверката, без да вземем представители от районната здравна каса, изтича информация за стартиращите проверки в областта", заяви пред "Труд" д-р Пламен Цеков, управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). И продължи: "Но даже тази преднина не помага да се отстранят доста от допуснатите нарушения."

 

Труд: На 23 май 2013 г. пускат кримирегистъра

След 16 години очакване да бъде изградена Единната информационна система за противодействие на престъпността, от прокуратурата обещаха да я завършат на 23 май 2013 г.

Това стана на представянето на проекта за доизграждане и усъвършенстване на регистъра. Общата стойност на проекта е 5,447 млн. лв. От тях 85% се предоставят от Европейския социален фонд, а останалите са от бюджета.

 

Стандарт: Бербо рита за Тигрите

Напук на слуховете за трансфери в европейски грандове Митко Бербатов може да облече днес екипа на селски тим. Голмайсторът е поканен от Бойко Борисов да подсили "Витоша" (Бистрица) за мача с шампиона "Лудогорец". За шоуто на стадиона в Разград заминават като агитка половината министри. В момента Бербо отмаря на родното море. "Ако щерка му Деа го остави на мира, може и да дойде", обясниха близки до звездата от "Манчестър Юнайтед". За "Тигрите" на Бойко обаче ще играят трима национали - Ивелин Попов, Станислав Манолев и Иван Бандаловски, както и звездата на ЦСКА Жуниор Мораес. Последните двама имат специално разрешение от Стойчо Младенов. За "Лудогорец" на терена ще се появи собственикът Кирил Домусчиев, който тренира усилено близо седмица.

"Дори и без Бербо ще видите на какви чудеса са способни "Тигрите", закани се пред "Стандарт" Борисов.

Стандарт: Дянков като Робин Худ

Финансовият министър Симеон Дянков влезе в ролята на Робин Худ. Той ще вземе пари от по-богатите министерства и ще ги даде на тези, които в момента взимат ниски заплати. Това ще стане след 1 юли, когато влизат в сила промените в Закона за държавния служител и в голяма част от ведомствата ще се наложи вдигане на възнагражденията. За някои от министерствата обаче се оказва, че няма да имат достатъчно пари във фонд "Работна заплата", така че ще трябва пари да бъдат намерени чрез преразпределение на държавния бюджет.

"Актуализация на бюджета няма да има, а ще се направи само преразпределяне на средствата между отделните министерства", обясни Дянков, след като кабинетът прие класификатора на длъжностите в държавната администрация, както и наредбите за заплатите, за оценяването и за длъжностните характеристики. Министърът посочи като богати ведомства министерствата на икономиката, на регионалното развитие на екологията, които получават пари от концесии. Тепърва предстои всяко министерство да уточни колко пари ще му бъдат нужни, за да осигури повишаването на заплатите. То ще е между 30 и 35% във финансите, а в Агенцията за социално подпомагане ще стигне до 55%.

Монитор: Стягаме куфарите за Куба и Бразилия

Все повече българи стягат куфарите за работа в Куба, Доминиканската република и Бразилия, след като икономическата криза удари пазара на труда в Гърция, Италия и Испания, а политическата - този в Либия, Сирия и Египет. Това показа проверка на „Монитор" сред фирмите, предлагащи работа в чужбина. Специалистите по човешки ресурси вече търсят контакти с техни колеги зад океана, за да могат да предложат оферти на сънародниците ни, които не искат да се приберат в България. Австрия пък е най-доброто място за гурбет сред страните в ЕС. Швейцария обаче е „новата Гърция" за българите.

Монитор: Пускат инвалиди на пиацата

Хора с физически увреждания, независимо от тяхната тежест, които притежават валидни шофьорски книжки, вече могат да бъдат таксиметрови водачи с колите си. Условието обаче е возилата да са пригодени за таксита. Това е записано в промени в Закона за движение по пътищата, съобщи Стефан Павлов, шеф на отдел в дирекция "Пътни превозни средства и водачи" в Агенция „Автомобилна администрация".

Монитор: Линейка по таван след удар с кола на НСО

Линейка се обърна по таван, а шофьорът и лекарят в нея се разминаха по чудо без драскотина. Страховитата катастрофа стана вчера по обед малко след 12 часа в центъра на София на кръстовището на булевардите „Васил Левски" и „Александър Дондуков". Колата на „Бърза помощ" идвала от паметника „Левски" и се движела в посока Сточна гара с включени светлини, тъй като имало обаждане за умиращо 15-годишно дете,

Сега: ГЕРБ бойкотира Борисов и Плевнелиев за съдебната власт

Гласуването в парламента на първото вето на президента Росен Плевнелиев - върху поправките в Закона за съдебната власт, се превърна в пълен фарс. Мнозинството от ГЕРБ профанизира позицията на държавния глава, а и на премиера Бойко Борисов, като 90 депутати гласуваха "въздържал се". Ветото бе прието с абсурден резултат - 8 гласа "за" и 6 "против". От гласувалите срещу ветото трима са гербаджии.

До безпрецедентната проява на непокорност на парламентарната група на ГЕРБ се стигна, след като Борисов публично нареди на президента да върне закона, който дава автоматично кариерни бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет. Депутатът Искра Фидосова обясни вота "въздържал се" като невъзможност на ГЕРБ първо да приеме закона, а после да се съгласи с ветото върху него. Критичното отношение на част от депутатите от ГЕРБ към ветото прозвуча и по време на 3-часовите дебати. Юлияна Колева припомни, че върнатият текст на практика е бил предложен от правителството. Депутатите от ГЕРБ само са добавили идеята т.нар. кариерен бонус да важи и за този ВСС, тъй като според тях това е по-принципно.

 

Дума: Фандъкова на прокурор заради кучетата

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев подготвя сигнал до прокуратурата за престъпно бездействие от страна на столичния кмет Йорданка Фандъкова и нейната заместничка Мария Бояджийска заради проблема с безстопанствените кучета. Кадиев очаква и групата общински съветници да застане зад него. Кадиев предлага и проект за нова структура на "Екоравновесие", която е по-ефективна от настоящата.

От БСП продължават да настояват за извънредна сесия на Столичния общински съвет, на която да се обсъдят начините за справяне с безстопанствените животни в София, както и за лична среща с Фандъкова. Ако отново ни се откаже, може да стигнем до искане на оставката й, обяви председателят на групата съветници от БСП Жельо Бойчев. Червените предлагат и няколко промени в общинската наредба за кучетата и настояват за реалното й изпълнение.

В парламента пък управляващите от ГЕРБ отказаха вчера да подкрепят предложението на Коалиция за България да се възложи на Сметната палата одит на общинското предприятие "Екоравновесие" за периода септември 2006 г. - декември 2011 г. Предложението направи Анна Янева, като го аргументира със зачестилите нападения от бездомни кучета, включително с двата смъртни случая на ухапани хора.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини