Първомай е пример за добри практики за развитие на туризма

Кметът Ангел Папазов презентира туризма в община Първомай на икономически форум „Марица“. Последната, четвърта сесия, на форума беше посветена на Тракийски туристически регион. Организатори на мероприятието бяха Българският икономически форум, общински администрации и местния бизнес. То се проведе под егидата на областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Гости на форума бяха Делян Добрев- министър на икономиката, Председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова, Кръстьо Петков – председател на КНСБ, зам.министъра на икономиката Иво Маринов и други.

4 сесии и 3 кръгли маси разгледаха инвестициите в общините, публично-частното партньорство като алтернатива на европейското финансиране, индустриалните зони, инфраструктурните проекти и новите перспективи за развитие на Тракийския туристически регион.

По последната тема говори и кметът на община Първомай. Водещият на сесията Любомир Фратев го представи като кмет, прилагащ и развиващ добри практики в това направление и пример как може туризмът да се развива като част от цялото. Бяха разгледани постигнатото и перспективите за развитие на исторически, винен и бизнес – туризъм в региона. Присъстващите бяха запознати с организираните туристически и вело- походи, воден туризъм, зимен спортен празник и т.н. Рекламирани бяха археологически, архитектурни и технически забележителности.

В подкрепа на казаното от кмета, Жорж Трак преди да направи своята презентация, каза: „Първомай е пример за това как трябва да се развива една малка община с голямо културно-историческо наследство. Жорж Трак е известен общественик, виден представител на идеята за публично-частното партньорство. Негова е заслугата за съществуването на историческия център „ТракАрт“, намиращ се в един пловдивските подлези. Той беше част от екипа подготвил възстановката на тракийския ритуал по мачкане на младото грозде.

В подкрепа на идеята за винен туризъм се изказа и Иван Тодоров – един от най- големите производители на вина в региона.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини