Стойчо Шапатов поздрави пасмантерийните работници за юбилея на "Искра"

1962 година

През 2012г. „Искра“ ООД – гр. Първомай чества забележителен юбилей– 50 години. През 1962 г., едва 17 години след най- унищожителната война в човешката история, започва изграждането на първото пасмантерийно предприятие в община Първомай. То е символ на възходящото развитие на местната икономика. С постановление №261 от 16.12. 1961г на МС на НРБ, се разпорежда цялото пасмантерийно производство от гр. Пловдив за срок от 6 месеца да се прехвърли в Първомай. Директор става – Христо Паунов. От 1965 година се обособява като клон на софийско предприятие, а от 1975-та фабрика „Искра“ става самостоятелна и бързо развиваща се структура. Оттогава до днес тя се развива, възходящо, закупувайки едни от най-добрите машини за нейното производство. Днес предстои монтаж и пускане в експлоатация на нова апаратура за производство на връзки за обувки за чешката „Дотекс“. През тази година „Искра“, заедно с още 203 български фирми се класира за участие в европейската програма „Повишаване на конкурентоспособността на българската икономика“. По нея ще се получат малко под 490 000лв и заедно със собствени 333000лв ще бъдат вложени за преодоляване на агресивната пазарна инвазия на китайските и турски конкурентни фирми.

Освен със закупуването на нови машини, в юбилейната година ръководството на фирмата се похвали и с двете нови почивни бази – в с. Стойките и с. Влас. Там специалисти, служители и работници от фирма „Искра“ могат да почиват абсолютно безплатно. Друга социална придобивка е осигурената ниска цена на ежедневния обяд, получаването на 20до 60% над заплатата за добра реализация и допълнителните премиални възнаграждения.

В обръщението на настоящият управител на фирма „Искра“, Стойчо Шапатов се казва: За съжаление тежката икономическа криза се отразява неблагоприятно върху производствената и търговска дейност. Поставените високи цели и задачи за рязко увеличаване на обема на произвежданата продукция, на печалбата и работната заплата се реализира с темпове по- ниски от нашите очаквания. ..

Пожелавам от сърце и душа още по-високи производствени резултати, достойно заплащане за самоотвержения труд на пасмантерийните работници и попътен развигор към нашата 100 годишнина.

Стойчо Шапатов
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини