Ученички съветват как да изберем качествена майка на форум в Истанбул

Златка Гарова, Анелия Георгиева и Мария Трендафилова

Мария Трендафилова и Анелия Георгиева представиха България на международно изложение на екологични проекти в Истанбул – Турция. Двете десетокласнички от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ - Първомай и тяхната учителка Златка Гарова презентираха работата си „Изследване силата на пчелното семейство, чрез определяне количеството на пилото и хранителните запаси“. Темата им е със сериозно приложение в пчеларството и с важен принос при селекция на качествена майка в пчелините. Ученичките работят по нея само от няколко месеца и предстои още много изследователска дейност. Г-жа Гарова би желала момичетата да участват и в националното състезание за екологични проекти във Варна, през есента на тази година.

На форума са взели участие 23 страни, като Турция е била представена от няколко екипа. Повечето проекти са били свързани с рециклирането на отпадъци. От всеки колектив, по един участник е представял и есе, написано на английски език, на тема „Науката няма граници, човечеството – също“. През дните на изложението е имало дискусия с авторите на проектите, задавани са им били множество въпроси. Всеки от тях е получил кристална статуетка и сертификат за участие.

Изключително ползотворни бяха срещите между участниците – сподели Мария Трендафилова, но незабравими ще останат и разходките с кораб по Босфора и 4D- шоуто на върха на най-високата сграда „Сапфир“, което демонстрира всички забележителности на Истанбул.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини