Вместо "Орфей", еднопосочна да стане "Яворов"?

Еднопосочни да станат малките вътрешни улици като „Яворов“, да се премахнат градинките пред кооперацията на „Орфей“, за да се направи паркинг, да се премести дебърската спирка и други предложения бяха направени на общественото обсъждане на организацията на движението в централна градска част.

На обявената преди месец сбирка, присъстваха членовете на Комисията по безопасност на движението, няколко граждани и представители на обектите, пряко засегнати от промените на улица „Орфей“. Заместник- кметът Иван Бонев няколко пъти подчерта, че това са техни предложения, но все още са далеч от окончателното им приемане. Той обеща да изслушат и да се съобразят с мнението на повече хора. Отново беше обяснена идеята за организация на еднопосочно движение от хотел „Финест“ до ЦКБ по улица „Орфей“ и от кръстовището на „Бр. Миладинови – юг“ и „Димитър Благоев“ до ресторант „Елит“. Предложението е по едното платно на тези улици да бъдат разчертани места за паркиране, косо на тротоара. Г-жа Матова от КБД обясни, че са направени измервания и това би осигурило приблизително около 90 паркоместа покрай жп линията и около 40 край парка. Има и идея за абонамент за паркиране по улица „Димитър Благоев“. Еднопосочността на улиците е ябълката на раздора- точно срещу тях е и най- голямата съпротива.

Така направените предложения предизвикаха няколко въпроса. Дали решаването на паркирането в центъра не е за сметка на пешеходците? Ако паркът е обсаден с автомобили как ще преминават майките с колички? Защо се затварят главните улици,а не малките? Присъстващият общински съветник Николай Митков предложи за целта да се използва „Яворов“ – която е вътрешна. Освен това, попита той, за какво са ни градинките пред блока на „Орфей“след като не се поддържат. Там тротоарът е достатъчно широк и може да се превърне в паркинг. Според него хаосът не е предизвикан от това, че няма, място за паркиране, а защото полиция и общинска охрана не си вършат работата. Представители на офиси и магазини срещу дебърската спирка се оплакаха, че ако се въведе новата организация, ще бъдат затруднени дистрибуторите, който няма да има къде да спрат – пред тях ще е движението; срещу тях - спирката. Беше зададен и въпросът дали по този начин не се решава проблема с паркирането пред частен хотел?

След като изслушаха забележките на гражданите по проекта за движение в централна градска част, членовете на КБД си записаха и още няколко сериозни проблема, които могат да бъдат решени с тяхна помощ – паркирането на улица „Димитър Благоев“, между „Орфей“ и „Стефан Стамболов“, което е нерегламентирано и затрудняващо движението. Храстчетата, намиращи се по кръстовищата също бяха поставени на дневен ред, защото ограничават видимостта. Ангел Димчев- ученик от СОУ“Проф. д-р Асен Златаров“ постави въпрос, който нееднократно е бил разглеждан – нарастващият брой на контейнери за отпадъци на паркинга на училището.

Иван Бонев обеща в скоро време проблемите да бъдат разгледани съвместно със заинтересованите страни. Общественото обсъждане приключи с уговорката, че проектът за движение в централна градска част няма да влезе на предстоящата на 31 май сесия на ОбС и обещанието да се вземе решение, удовлетворяващо възможно най- много хора.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини