В язовирите има достатъчно вода

Петко Аврамов

В стопанисваните от „Напоителни системи“- Първомай язовири, има достатъчно вода- твърди началникът им Петко Аврамов. Съоръженията им са в изправност, приливниците – почистени.

Заради почти бедственото снеготопене, през февруари беше издадена заповед за намаляване обемите на язовирите. Това от своя страна предизвика притеснения, че сега, може да има недостиг на вода за поливане. Аврамов е спокоен. Стопанисваните от неговото дружество язовири са три – „Брягово“, „Мечка“, „Леново-4“, тяхна отговорност е и Първомайският язовир, който се води изравнително съоръжение. От днес те започват да се използват за напояване. 350 дка тютюн в Православен ще бъдат полети с вода от Бряговския язовир.

Най-често клиенти са им земеделските кооперации, тютюнопроизводителите и частни земеделци. Сега е период на засаждане. Предварително, в срок от 10 дена се заявява нуждата от вода, правят се замервания на площта и се извършва напояване.

В „Напоителни системи“ работят около 15 човека целогодишно. След активния сезон, те се грижат за изправността на съоръженията.

За останалите язовири в общината, Руси Русев – младши експерт по гражданска защита, също твърди, че всичко е наред. Вода има и няма опасност земеделските култури да изгорят заради сушата.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини