Християните почитат Свети Георги

Днес честваме Деня на Свети Георги Победоносец - войник в Римската империя, загинал през 303 г. в името на християнската вяра.

В българския народен календар Гергьовден е празник, в който се преплитат езичество и християнство. Денят на Св. Георги е един от най- тачените и обичани дни през годината. Отбелязва се не само в чест на римския войн,носещ това име и отстоявал християнската вяра въпреки жестоките мъчения. Този празник се отбелязва и като ден на повелителя на плодородието – Св. Георги отключва изворите и влагата, побеждавайки ламята; обхожда и наглежда полята и посевите. Той е и покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. Много древен по своя характер празник. Според някои автори идва от тракийската древност, според други е славянски по произход, има и хипотези, че следите му се губят в далечното минало на прабългарите от Азия.

Гергьовден се чества още и като ден на храбростта и Българската армия. Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано на 1 януари с указ № 1 е учреден и военният орден за храброст - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

През 1946 г. отбелязването на празника е преустановено, той е обявен като Ден на пастира.

Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

Гергьовден е вторият най-празнуван имен ден в България след Ивановден. Повече от 200 хиляди души носят имената: Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Глория, Ганчо, Гено, Генчо, Генади, Гошо, Генка, Галина, Галя, Генко, Геновева, Габрина, Габриела и други.

Днес храмов празник има и църквата „Св. Георги“ в Първомай.

Честит празник на всички именници!

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини