Областният закъсня за заседание в Първомай, но обеща да се реабилитира с добра новина

Здравко Димитров

Областният управител Здравко Димитров закъсня за изнесеното в Първомай заседание на Областния съвет за развитие – Пловдив.Той се извини и каза, че оправданието му е в новина, която скоро ще накара всички жители на областта да се гордеят, че живеят в нея, но я запази в тайна. Според него честта и правото да я обяви пред обществото се пада на министър – председателя Бойко Борисов. Кметовете на общините в областта, специалисти от областната управа и партньори присъстваха на събранието в пленарна зала в Общинска администрация Първомай.

Заместникът на Димитров, Христо Грудев председателства заседанието, на което бяха разгледани проблемите на общините на територията на област Пловдив във връзка с насърчаване на заетостта, споделен беше опитът на община Първомай при реализиране на програма „Развитие“и беше представена дейността на новоизградения Областен информационен център - Пловдив.

Схемите и мерките, даващи шанс на безработните да бъдат обучавани или да си намерят работа представи Фани Николова – началник на Дирекция по заетостта. Кметът Ангел Папазов очерта два въпроса, стоящи пред общините – отсъствието на програми, даващи възможност на ОбА да назначава инвалиди и проблемът с безработните, които нямат завършен 6 клас. Госпожа Николова съобщи, че в сътрудничество с бюрата по труда започва програмата за ограмотяване, но не можа да отговори дали документът ще се приравнява на завършен клас, защото това зависи от МОМН.

Велизар Димитров – управител на Областния информационен център Пловдив запозна с дейността и политиката му кметовете на общините . Това е организация, чиято цел е да предоставя информация на граждани, сдружение и общини за подходящи за техните проекти финансиращи програми.

Руси Русев – младши инспектор „Гражданска защита“ към община Първомай сподели като добра практика обучението по специалността „Спасители при бедствия и аварии“ по схема „Развитие“ , а Недялка Божилова допълни информацията и за обучението с друга квалификация.

По последната точка от дневния ред – Разни - Инж. Валентина Бакърджиева от Обласното пътно управление отговори на много въпроси свързани с проблемите с рехабилитация и ремонт на пътищата в областта. На питанията на Ангел Папазов за предвидените в община Първомай дейности тя каза, че ОПУ предвижда проект за укрепване на моста над река Мечка по цариградско шосе, като те ще настояват да бъде изградено ново съоръжение. В програмите за финансиране ще бъде включен и металния мост между Първомай и Градина. Инж. Бакърджиева каза, че е запозната и с проблемния мост в село Крушево, за който също ще се търси проект.

 Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини