Парламентът не събра кворум за заседанието

Парламентът не успя да започне заседанието си от първия път заради липса на кворум. В залата се регистрираха 65 народни представители – от „Възраждане“ , от „БСП за България“ и от „Има такъв народ“. 

Регистрирани са 65 народни представители, няма кворум, обяви председателят на парламента Росен Желязков. След 15 минути ще бъде направен втори опит за начало на заседанието. На днешното заседание НС трябва да гласуват бюджетите на НЗОК и ДОО.

Депутатите трябва да изслушат и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов във връзка с исканото средно с 15% увеличение на цената на водата от 1 януари 2024 година.

Предложението за изслушване е внесено от народния представител Антоанета Цонева от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Вчера заседанието на парламента се провали заради протест на народните представители от парламентарните групи на "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" (ИТН), които блокираха трибуната на парламента. От "Възраждане" видяха в демонтажа на Паметника на Съветската армия "апотеоз" на "беззаконието" и обвиниха за това "т.нар. конституционно мнозинство" в лицето на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

От "БСП за България" настояха паметниците да бъдат съхранявани и поискаха изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на културата. От ИТН поискаха конституционните промени да бъдат оттеглени. 

Във вчерашното заседание като втора и трета точка от програмата за работа на депутатите беше второто четене на бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 година. 

В деловодството на парламента вчера бе внесен проект на решение за работа на Народното събрание през декември. Вносители са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. В проекторешението се предлага да има извънредни заседания в понеделник - 18 декември, от 12:00 часа, и във вторник - 19 декември, от 12:00 часа. 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини