Разкриха картел за касовите апарати. Преглед на националния печат

„24 часа": Слънчев (бетонен) бряг - от Резово до Дуранкулак

Няма нормален човек, който да е виждал Слънчев бряг  от последните години и да не се е ужасил от гледката на струпания бетон там. Нещо като Младост 5, Дружба 3 или Люлин 11. Сиво-грозно и направо страшно. Взор към морето - никакъв. Превзети са и последните остатъци от дюни. С една дума - пиршество на печалбарството.

То обаче вече се обръща срещу своите създатели. И няма как да бъде другояче, защото все повече ще намаляват туристите, които си плащат, за да се пренесат за десетина дни от своя панелен комплекс до морския бетонен курорт, за да гледат там копие на пейзажа от софийския си адрес.

Имаше някакъв дребен шанс въпросната дива печалбарщина да бъде спряна от промените в закона за черноморското крайбрежие, с които, най-общо казано, се спира мащабното строителство в т.нар. зона А - златните 100 метра до морето. Докато не се вдигнаха на протест кметовете на няколко общини - Созопол, Поморие, Приморско, Царево и Несебър. Няма да е изненада, ако към тях се присъединят и други морски общини. Протестът им има на пръв поглед едничка цел - да брани инвеститорите и бизнес интересите на хора, решили да строят там. А поправките предвиждат в тази зона да има само алеи и спортни съоръжения.

 

„24 часа": Всяко второ обаждане на телефон 112 не стига до доктор

Всяко второ обаждане на тел. 112 за "Спешна помощ" не се обработва адекватно заради липса на софтуер и не стига до лекар. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев вчера.

По принцип операторите трябва да осъществят конферентна връзка между пациента и диспечер от "Спешна помощ", за да се изясни случаят. Сега обаче в 50% от позвъняванията сигналът се записвал на ръка и стигал изкривено до съответния специалист. Заради разваления телефон линейки се пращат за одраскване от котка, а до важните случаи не стигат, уточни Вичев.

 

„Труд": Любовен триъгълник уби търговец

Собственик на заложни къщи и магазини за авточасти в София е бил застрелян с два куршума в главата в дома му в столичния кв. "Горубляне". Тялото на Драгомир Бицов (40 г.) било открито в събота сутринта от негов приятел.

Вчера в ранния следобед извършителят бе задържан в дома си. Той се казва Георги Георгиев (40 г.), регистриран е за кражби, има и присъди.

Мотивът за покушението е любовен триъгълник, съобщиха от СДВР. Задържаният е направил самопризнания и днес прокуратурата ще му повдигне обвинение. Убийството е извършено с малокалибрено оръжие.

 

„Труд": Орязаха надути бюджети на болници

Сериозно намалени са окончателните бюджети за 2012 г. на големите столични болници спрямо предварително изготвените прогнозни пари през февруари т. г. За сметка на това доста лечебници в страната ще разчитат на повече средства от клиничните пътеки.

Това става ясно от публикуваните на страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бюджети на лечебните заведения за годината, на базата на които ще стъпи институцията при плащанията. От НЗОК уточниха, че при последващите обичайни годишни "ревизии" е възможно парите на някои болници да паднат още повече, а на други - ощетени - да се увеличат.

 

„Стандарт": Изнасяме попове

След лекарите започнахме да изнасяме и попове.

Родните свещеници взеха да се гърчеят заради пари. Те масово отиват през последните години да проповядват в Гърция за заплата от 1000 евро. У нас месечното им възнаграждение е около 315 лв.

Толкова е минималният осигурителен праг за хората в расо според класификатора на професиите.

Това съобщи вчера Свещеническият синдикат към КТ "Подкрепа". "Над 150 наши духовници, при това далеч от пенсионната възраст, вече служат в гръцки църкви", заяви Христо Латинов, експерт към профсъюза. За да получат работа, поповете трябвало да представят свидетелство, че са ръкоположени за православни свещеници, да покажат писмо от Светия синод, че не са лишени от канонични права, и да понаучат езика.

Наши отчета намирали работа и в Македонската православна църква. Там получавали между 600 и 800 евро заплата.

 

„Стандарт": Супер Марио настъпи Дянков

След БНБ и Европейската централна банка (ЕЦБ) се обяви срещу решението за инвестиране на средства от Сребърния фонд в български държавни ценни книжа. Финансовият министър Симеон Дянков не закъсня с отговора си и веднага изпрати официално писмо до шефа на ЕЦБ Марио Драги.

На практика ЕЦБ не се обявява конкретно срещу самото решение, а изразява несъгласието си относно дискриминацията на другите европейски ценни книжа. Проблемът е, че за тях приетият от правителството законопроект за Сребърния фонд предвижда изискване за инвестиционен кредитен рейтинг, докато за българските ДЦК такова изискване липсва. Другото основно притеснение на ЕЦБ е, че парите от Сребърния фонд ще деформират пазара на ДЦК, тъй като лихвите ще станат по-ниски от пазарните.

В писмото си Дянков обяснява, че Сребърният фонд ще купува специални емисии ДЦК. И разяснява, че емитирането ще става поетапно, като България планира да продаде тази година на фонда ДЦК за до 30% от активите му. Това се равнява в момента на 600 млн. лева.

 

„Монитор": 310 лв. минимална заплата догодина

310 лв. ще бъде минималната работна заплата догодина. Това предвижда бюджетната прогноза за периода от 2013 г. до 2015 г., подготвена от Министерството на финансите. Според разчетите на ведомството минималната заплата ще нараства поетапно. Така през 2014 г. тя ще стане 330 лв., а през следващата година - 350 лв. В момента минималното възнаграждение е 270 лв.

Освен това всяка година от 1 юли минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст ще се преизчисляват на базата на индекса за потребителските цени за предходната година. Още преди седмица финансовият министър Симеон Дянков обясни, че се предвижда минималните пенсии да се индексират на принципа на т. нар. швейцарско правило.

 

„Монитор": Разкриха картел за касовите апарати

Четири фирми за касови апарати са глобени с 999 564 лв. заради картел, съобщиха вчера от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Антимонополистите са установили, че „Датекс", „Дейзи Технолоджи", „Тремол" и „Елтрейд" са нарушили правилата на конкуренцията, като са предприели координирани действия по едновременно и регулирано увеличение на цените за крайни клиенти на електронни касови апарати с фискална памет и фискални принтери. Глобата, наложена на „Датекс", е 503 280 лв., на „Дейзи Технолоджи" - 155 844 лв. 82 512 лв. е санкцията на „Тремол", а на „Елтрейд" - 257 928 лв.

 

„Монитор": Безплатни прегледи за бедни родилки

Безплатни акушеро-гинекологични консултации за бременните без здравни осигуровки ще осигури държавата по нов проект.

Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев вчера по време на кръгла маса за приоритетите в здравеопазването ни, обхващащи следващите пет години. Форумът бе организиран от Асоциацията за закрила на пациентите.

Сега здравно неосигурените бъдещи майки имат право само на безплатно раждане във всяка държавна или общинска болница и наблюдение на бебето от неонатолози, както и новородените на здравноосигурени.

 

„Сега": Властта стартира подмяна на личните карти с електронни

Още преди да е приключила настоящата кампания по подмяна на личните карти, управляващите дадоха знак, че съвсем скоро предстои нова - след 3-4 г. ще трябва да имаме електронни карти с чип. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на транспорта Валери Борисов при отварянето на офертите в търга за е-идентификация, SMS общуване с администрацията и онлайн референдуми. Първите прототипни 5000 електронни карти с чип ще бъдат издадени още до пролетта на 2013 г. Как ще бъдат разпределени сред населението и колко точно ще струват, засега не е ясно. Борисов каза само, че ще се стремят цената да бъде по-ниска от сегашната, която е 18 лева. През 2015 г. ще има готовност и за масова смяна на личните карти с електронни. Това обаче няма да стане задължително и наведнъж, а хората ще бъдат привличани с екстри.

Голямата подмяна на личните документи бе направена в периода 1999-2002 г. Сега приключва акцията по смяната на личните карти, които са с валидност 10 години, и огромният брой от тях ще изтекат чак през 2019-2022 г.

Електронната карта ще работи на принцип, подобен на дебитните карти. На чипа ще се записва номер, който ще играе ролята на ЕГН пред различните системи. Идентификацията на всеки човек ще се осъществява с четец, който ще бъде част от комплекта, предоставян от фирмата изпълнител.

 

„Дума": ЕЦБ поряза Дянков за Сребърния фонд

Европейската централна банка (ЕЦБ) поряза намеренията на финансовия министър Симеон Дянков да инвестира част от парите на Сребърния фонд в български държавни ценни книжа (ДЦК). В становище на банката, разпространено вчера, се казва, че операциите с тези пари на българския пазар на ДЦК могат да доведат до изкривяване на пазара, което няма да отразява истинското състояние на българската икономика и позицията на публичните финанси на страната. От ЕЦБ съзират и дискриминация в текстовете на приетия от Министерския съвет проект, тъй като те предвиждат инвестициите на Сребърния фонд да са само в чуждестранни ценни книжа, които имат инвестиционен кредитен рейтинг, присъден им от рейтингова агенция, а за българските ДЦК няма такова изискване. Това може да доведе до неоправдани ограничения на свободното движение на капитали. Според банката така се нарушава и конкуренцията, тъй като ще има неравнопоставено третиране на различните инвестиционни инструменти. Всичко това от своя страна противоречи на договора на България за присъединяване към Европейския съюз.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини