Великден най-евтин в Бургас, най-скъп в Търговище. Вестниците в събота

„24 часа": Живи скелети в дом за деца

"Видях деца с увреждания на 16 г., които са 16 кг, и 10-годишни с тегло 5-6 кг. Нечовешко е!" Това каза здравният министър Десислава Атанасова след внезапно посещение в дома за медико-социални грижи в Плевен. Децата са 152, а персоналът 174 души - достатъчно са за по-адекватна грижа, заяви Атанасова. Въпреки че влезе изненадващо в приюта, тя разкри, че предния ден е изтекла информация за идването й.

"Намерих децата със сменени памперси в леглата, застлани с чисти чаршафи. До тях имаше персонал, но цялата сграда миришеше на урина. Когато слязохме в пералното отделение, попаднахме на напикани чаршафи", заяви Атанасова.

От дома твърдели, че децата получават първо, второ и трето и се хранят с лъжици. Предварителен доклад обаче установил, че храненето продължава 5 мин, а ястията се смесват и се дават с биберон.

 

„24 часа": Великден най-евтин в Бургас, най-скъп в Търговище

Около 30% могат да бъдат спестени, ако внимателно избирате откъде да купите основните продукти за Великден, показа експеримент на "24 часа". Седмица преди християнския празник цените на храните са сравнително спокойни, но има големи разлики, в зависимост от града и типа магазин.

Точно в 11 часа в четвъртък репортери и кореспонденти тръгнаха по пазарите в 19

града със списък на най-традиционните продукти за трапезата. Решихме да сложим в кошницата си 30 яйца, 3 кг агнешка плешка, 2 кг краставици и 3 марули. Проверихме и цените на козунака, но не ги включваме в сметките, защото са в много голям диапазон и ще изкривят сравнението.

Малко изненадващо се оказа, че миникошницата ни може да се купи най-евтино в Бургас. Там основните продукти излизат 48,90 лв. Това е и единственият град у нас в момента, където цената може да падне и под 50 лв. Една от причините е евтиното агнешко от 11 лв. за кг.

„Труд": Плащаме тока на фирми длъжници

Сметките ни за ток може да са по-малки, ако не трябваше да компенсират и дълговете на големи индустриални предприятия като държавното ВМЗ-Сопот, частните ГОРУБСО-Мадан, ОЦК-Кърджали, "Полимери" и др. Това обясни новият шеф на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов в интервю за "Труд". Той предлага още цените на електроенергията да се определят на 3 месеца, вместо на една година, за да бъдат по-плавни увеличенията.

 

„Труд": Внесоха искането за вот на недоверие към кабинета

Вотът на недоверие към правителството за спиране на изграждането на АЕЦ „Белене" и провалената енергийна политика на България беше внесен в деловодството на Народното събрание, обяви на брифинг в Народното събрание председателят на „Коалиция за България" Сергей Станишев.

Събрани са 48 подписа от народни представители от Коалиция за България, „Атака" и независимия народен представител Георги Терзийски. Събирането на подписи потвърди новината на "Труд", че депутати от "Атака" са на път да се отцепят от парламентарната група на партията, след като Никола Пехливанов и Огнян Стоичков от националистите не са подписали искането за вот на недоверие към кабинета.

 

„Стандарт": Жоро Бекъма сменя отбора

Жоро Бекъма сменя отбора. Легендата на Уоко Мездра вече няма да се вихри от екрана на bTV. Ръководството на телевизията прекрати предсрочно договора с продуцентите на хитовите предавания "Господари на ефира" и "Пълна лудница". От снощи на мястото на господарите Зуека и Геро върви сериалът "Двама мъже и половина"

Мама Божка не знаеше новината, въпреки че редовно чете в. "Жълтък". Оставаме всички заедно, след три дни ще стане ясно къде се местим, уточни Васил Василев - Зуека.

Имаме оферти от други медии, зрителите скоро отново ще се забавляват с любимите си герои, увери и шефът на двете продукции Джуди Халваджиян. Той обясни, че сценаристите вече подготвят новите епизоди. Продукциите на брат му Магърдич Халваджиян "Седем часа разлика" и "България търси таланти" остават в bTV.

 

„Стандарт": Другарски съд за Плугчиева

Кулоарни драми съпътстваха събирането на подписи от БСП и "Атака" за вота на недоверие срещу правителството заради спирането на АЕЦ "Белене". Соцдепутати ходеха с променени физиономии, след като стана ясно, че другарката им Меглена Плугчиева не се е присъединила към атаката на Бойко Борисов. Плугчиева е номинирана от кабинета за посланик в Швейцария.

"Недопустимо е подобно отцепничество! Като чака да стане посланик, да излезе от групата и да е независим депутат", коментираха под сурдинка червени. "Не мога да говоря, в Германия съм на конференция, съжалявам", лаконична бе към репортер на "Стандарт" самата Плугчиева. Интригата в соцгрупата спря лидерът Сергей Станишев, който заяви: "Знаете, че Плугчиева е предложена за посланик и в момента е поставена в двойствено положение". Червени обаче не пропуснаха да напомнят, че при избора на правителството през 2009 г. само тя от БСП не бе против, а "въздържал се".

 

„Монитор": „Софийска вода" нонстоп в акция „спряно кранче"

„Софийска вода" ще започне масово да спира водата на длъжниците си. Врътването на кранчето обаче вече няма да се прилага кампанийно, както досега, а ще стане постоянна практика, обясниха пред „Монитор" от дружеството.

Освен това занапред крайната мярка няма да обхваща само абонатите с дългове над определена сума. На сухо ще остават както по-големи длъжници, натрупали над 1000 лв., така и по-малки, заявиха от концесионера.

Причината за драстичните мерки е огромната сума, натрупана от борчове на софиянци - над 62 млн. лв. От тях задълженията на домакинствата са над 55 млн. лв., а на фирмите - 7,5 млн. лв. С неплатени сметки са над 28% от клиентите на „Софийска вода", а това са 164 566 абонати.

 

„Монитор": Ромски славей в парламента

Певицата Софи Маринова, която ще представя България в международния конкурс „Евровизия", може да седне зад депутатската банка в следващия парламент. Неофициално предложение за включването й в избирателните листи направиха вчера от ГЕРБ, след като фолкпримата огласи кулоарите на Народното събрание с ромския химн „Джелем, джелем". Крайно време е да имаме и ромски представител в парламента.

 

„Монитор": Дизелът 5 ст. надолу, ако е без биодобавка

Дизелът ще поевтинее с 5 ст., ако се премахне изискването в него да се добавя биодизел. Ако пък се намали срокът на 60-дневните задължителни запаси, които производителите и вносителите на горива трябва да държат в резерв, цената може да падне с още 2-3 ст.

Това са съобщили от „Лукойл" по време на срещата в четвъртък следобед между шефа на нефтената компания Валентин Златев и министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Това съобщи самият Добрев вчера в парламента.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини