Фандъкова срещу рязането на кабели от ДНСК

Кметът на София Йорданка Фандъкова е изпратила становище до началника на Дирекция национален строителен контрол /ДНСК/ инж. Милка Гечева относно започната процедура по премахване на незаконно изградени мрежи от кабелните оператори и интернет доставчиците на територията на Столична община, съобщиха от пресцентъра на общината. 

В текста на становището се посочва следното: в изпълнение на влезли в сила заповеди на ДНСК от 2009г. и 2010г., на територията на Столична община е започната процедура по принудително премахване на изградените по въздушен път електронни съобщителни мрежи.

Усилията на Столична община винаги са били насочени към стриктно спазване на законовите разпоредби. Действията й са ръководени, както от съблюдаване изискванията на нормативната уредба, така и от защита правата на нейните граждани.

В текста се посочва също, че начинът, по който на практика протича дейността по тяхното премахване, нарушава правата на потребителите. Граждани, фирми, учреждения, банки са лишени от услуги, които са заплатили. Не е осигурена и алтернативна възможност за получаване на услугата. На практика санкционирането на фирмите доставчици, се понася от ползвателите.

Водени от желанието да сме полезни на своите съграждани, защитавайки правата им на потребители, които имат право на достъп до информация, считам че е целесъобразно реализирането на дейностите по премахване да бъдат предшествани от добра информационна кампания и период, в който потребителите да си осигурят услугата от друг доставчик. Също така считаме, че следва да се изготви и приемане на Наредба за проектиране и изграждане на подземни и надземни комуникационни мрежи, като се ползват добрите европейски практики в тази насока.

Кметът апелира да бъде удължен срока за принудително изпълнение на издадените от ДНСК заповеди за премахване на изградените по въздушен път електронни съобщителни мрежи и предлага Комисията за регулиране на съобщенията, натоварена с функцията да регулира и контролира осъществяването на електронните съобщения, както и всички институции, имащи отношение към проблема да предприемат незабавни действия за решаването му.

Източник: cross-bg.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини