25 Mbps не стигат: Увеличиха стандарта за скорост на широколентовия достъп

100 Mbps е новият критерий за скорост на изтегляне, определен от Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC). Агенцията обяви, че е актуализирала референтната стойност на скоростта за фиксиран широколентов достъп, като по този начин е увеличила скоростта на качване на 20 Mbps.

Това е четирикратно увеличение в сравнение с предишните стойности, определени от FCC преди почти девет години. През 2015 г. референтните стойности за скоростта на фиксирания широколентов достъп за скоростта на изтегляне и качване бяха съответно 25 Mbps и 3 Mbps. Актуализираните референтни стойности се основават на моделите на използване от потребителите, стандартите, използвани във федерални и щатски програми, и на това, което доставчиците на интернет услуги предлагат на пазара и предоставят.

В съобщение за пресата агенцията заяви:

"Освен разгръщането на инфраструктурата, в доклада се разглеждат и достъпността на широколентовия достъп, приемането му, наличността и справедливият достъп, когато се определя дали широколентовият достъп се разгръща разумно и своевременно за "всички американци".

Струва си да се отбележи, че макар доставчиците на интернет услуги да са започнали да предлагат гигабитови връзки на потребителите, популярни услуги за стрийминг като Netflix все още препоръчват минимална скорост на изтегляне от 15 Mbps, за да гледате заглавия в 4K UHD. Въпреки това може да се нуждаете от по-бърза интернет връзка, за да се наслаждавате на стрийминг без буфери и да използвате модерни технологии като виртуална реалност и игри в облака.

В доклада си агенцията стига до заключението, че "модерните телекомуникационни възможности" не са достигнали до много американци, живеещи в селски и племенни райони. Към декември 2022 г. фиксираните широколентови услуги (с изключение на сателитните) не са били разгърнати до над 24 милиона американци, включително до около 28 %, живеещи в селски райони, и до над 23 %, живеещи в племенни земи. В доклада се допълва, че над 45 млн. американци все още нямат достъп до фиксирана услуга със скорост 100/20 Mbps.

При това Комисията си постави дългосрочна цел за достигане на скорости на изтегляне 1 Gbps и качване 500 Mbps. Последната референтна стойност е по-висока от средната глобална скорост на изтегляне от 91,93 Mbps, регистрирана от Ookla през януари 2024 г. Глобалната средна скорост на качване обаче все още е два пъти по-висока от последния критерий.

Глобалната средна скорост на изтегляне се е увеличила до 91,93 Mbps от 79 Mbps през 2023 г. В същото време глобалната медианна скорост на качване се е увеличила от 34,92 Mbps през 2023 г. на 43,40 Mbps през 2024 г.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини