Тихомълком изтеглят препаратите за отслабване от аптеките - били опасни

Лекарствата, широко рекламирани за "бързо редуциране на теглото", тихомълком се изтеглят от аптеките заради различни усложнения и страничните ефекти, които предизвикват. В момента само един от всички медицински препарати за отслабване на пазара все още се предписва от докторите, призна вчера шефът на Българската лига по хипертония проф. Светла Торбова, пише Монитор.

По думите й един от препаратите, които вече не се изписват, е сибутрамин, който стимулира отделянето на серотонин. Практиката показала обаче, че той значително увеличава риска от инфаркти и инсулти.

В началото на годината Европейската агенция по лекарствата препоръча временно спиране от употреба на всички лекарствени продукти, съдържащи самото вещество сибутрамин и изтеглянето им от европейските пазари. Става дума за няколко десетки препарата, които се продават под различни имена. Дори единственото лекарство, което в момента се продава без рецепта, понеже изглежда напълно безвредно, също може при индивидуална чувствителност да доведе до хронични разстройства, предупреждава проф. Торбова.

Има пряка връзка между високото кръвно и наднорменото тегло, заради това лекарите, които лекуват първото, по неволя стават специалисти и по диетично хранене. Но те продължават да са подозрителни към различните хранителни добавки за отслабване, които се рекламират широко и у нас.

Например зеленият китайски чай, който се приема масово за отстраняване на мазнините от тялото, при продължителна употреба увреждал бъбреците. Освен течности при търсения диуретичен ефект той изхвърля от организма и калия, коментира специалистката.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини