10 °C

Google дал достъп до писмата в Gmail на разработчици от трети страни

Разработчиците на приложения от трети страни могат да изграждат услуги, които работят с Gmail на Google, за да ви помогнат да намерите добра сделка при пазаруване или да управлявате пътуванията. Оказва се, че някои от тези разработчици могат да четат частни мейли в Gmail, съобщи в понеделник The Wall Street Journal.

Конкретно се споменават две приложения. Едното от тях е Return Path, приложение, което анализира входящите кутии на потребителите и събира данни за маркетинг, според WSJ. Според материала, служителите на Return Path са прочели около 8 000 потребителски имейла преди две години, за да подпомогнат разработването на софтуера на компанията.

Другото приложение, наречено Edison Software , който помага на потребителите да управляват имейлите си, съобщава, че служителите му четат "хиляди" имейли, за да помогнат на приложението да тренира функцията си "Smart Reply".

В сектора на разработчиците на софтуер, може да не е шокиращо, че създателите на приложения имат достъп до този вид данни. И двата разработчика заявиха, че са получили съгласието на потребителите и че практиката е била регламентиrана в условията за ползване.

Google също така изисква от потребителите да дадат конкретни разрешения, когато става въпрос за интегриране на приложения от трети страни. Например със стандартен изскачащ прозорец след изтеглянето на приложението може да поиска съгласието ви това приложение да "Чете, изпраща, изтрива и управлява имейла ви".

Но новината, че разработчиците на трета страна биха могли, и особено техните служители, да четат електронните писма на хората, може да се окаже изненада за повечето потребители.

Миналата година Google обяви, че ще спре да сканира потребителски имейли за данни, за да помогне на специалистите по маркетинг да насочват реклами към потребителите. Но въпросът за неприкосновеността на личните данни от разработчиците на приложения от трети страни е гореща тема от обсъждането на Facebook във връзка с Cambridge Analytica. През март Facebook разкри, че Cambridge Analytica, дигитална консултантска фирма, която има връзки с президентската кампания на Тръмп, е имала неправомерен достъп до лична информация до 87 милиона потребители на социалната мрежа.

Но Google твърди, че стриктно се отнася с разработчици, които искат достъп до данните в Gmail. Това включва гарантиране, че компанията се представя точно и че има политика за поверителност.

Както Returnth Path, така и Edison не намират нищо нередно в достъпа на служителите си до личните имейли за потребителите, пише CNET

"Както всеки, който знае нещо за софтуера, знае, софтуерът се програмира от хора - изкуственият интелект идва директно от човешкия интелект", пише Return Path в публикация в своя блог. "Всеки път, когато нашите инженери или аналитици на данни лично преглеждат имейли в нашия панел (което отново съвпада напълно с нашите правила), внимаваме да ограничим кой има достъп до данните, да контролираме целия достъп до данните".

Едисън също защити действията си и каза, че е спрял практиката.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.03.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини