ЕС глоби "Мета" с рекордните 1,2 милиарда евро за нарушения при поверителността на данни

Европейският съюз глоби технологичната корпорация "Мета" (Meta), компанията собственик на "Фейсбук" (Facebook), с рекордните 1,2 милиарда евро (1,3 милиарда долара) заради нарушения при поверителността на данни. Освен това на компанията е даден краен срок, за да спре изпращането на данните към САЩ, тъй като според ирландската Комисия за защита на личните данни (която отговаря за дейността на Мета в Европа, тъй като нейното подразделение е базирано там бел. ред.) тя не е успяла да защити личната информация от американски служби за сигурност, съобщи Блумбърг.

Продължаващите трансфери на данни от социалната мрежа към САЩ не са адресирали "рисковете за основните права и свободи“ на хората, чиито данни са прехвърлени през Атлантика, гласи обявеното днес решение на ирландската Комисия за защита на данните.

Това не е първият път, в който ирландският регулатор глобява "Мета“. В допълнение към сега наложената глоба, органът е дал на компанията срок от 5 месеца, за да "преустанови всяко бъдещо прехвърляне на лични данни към САЩ“ и шест месеца да спре "незаконното обработка, включително съхранение, в САЩ" на прехвърлени лични данни от страни членки на ЕС.

През 2020 г. върховният съд на ЕС анулира пакт между блока и САЩ, регулиращ трансатлантическите потоци от данни заради опасения, че данните на гражданите не са подсигурени, след като пристигнат на сървърите в САЩ. Съмненията относно американската защита на личните данни бързо доведоха до предварителна заповед от ирландските власти, според която социалната мрежа "Фейсбук“ не може да премества данни в САЩ.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини