14 °C

Общините Минерални бани и Първомай си подадоха ръце

Общините Минерални бани и Първомай си подадоха ръце на приятелска среща снощи, се казва в прессъобщение на община Минерални бани.

Над 40 души от администрацията на община Първомай, начело с кмета Ангел Папазов гостува в Минерални бани.

Кметът Папазов сподели, че по една от улиците на село Сусам е минавал стотици пъти, защото това е селото на майка му. В обръщението си към присъстващите той каза още: „Минерални бани са не само наши съседи, но и наши добри приятели, а вече и наши добри партньори. Десетки пъти съм разписвал пътния лист на автобуса, който докарва нашите деца от ансамбъл „Дебърче” за да пеят на Международния детски етнофестивал, който се провежда всяка година в Минерални бани и след това съм ги посрещал с призове и награди, спечелени тук. Искам да благодаря на кмета и на организаторите на това мащабно събитие с участници от повече от 10 държави. Канен съм бил и на фестивала „С песните на Недялка Керанова”, съжалявам, че не успях да дойда, но знаете, че Недялка Керанова /вечна и памет/ беше наша уникална народна певица, пяла е и в Първомай, родом е от тукашното село Татарево. Това са неща, които няма как да не ни сближават. Вече няколко години работим по един проект за свързване на двете общини. Пътят между Воден и Сусам вече е направен и сега сме на финалната фаза с кмета на Минерални бани да намерим пари за асфалтиране. На много мероприятия в село Воден сме споменавали, че има такова приятелство между двете общини. Младежите от двете общини контактуват най-добре, а преди малко получих една покана през лятото да направим една среща между момите и ергените от двете общини. Откритите басейни с минерална вода са любимото място на много първомайци. Преди малко коментирахме, че са изградени много нови хотели със СПА-услуги. Преди седмица разговаряхме с г-н Искендер и уточнихме, че ще свържем и друга инфраструктура – туристическите пътеки в двете общини. Тук са една крачка преди нас, но ние ползваме и техния опит. Искам да спомена и за тракийските шарапани, но уточнявам, че това го казват археолозите. От 100 картирани шарапани в цяла България около 60 са на територията на общините Минерални бани и Първомай. Значи спокойно можем да бъдем близки, защото тук традициите са от хиляди години. Вижте колко много неща ни свързват и в тази посока ние трябва да продължим

В същият дух се е изказал и кметът на община Минерални Бани Мюмюн Искиндер: Двете общини освен, че са съседи са и роднини. Преди малко г-н Папазов спомена, че неговото коляно е от Сусам, ние пък имаме роднини в селата Буково, Воден и Езерово, така че нас ни свързват роднински връзки, ние сме земляци, имаме и общи проекти, по които сме решили да работим. Само да доуточня, че голямата част от работата по този път, който ще ни свързва вече по-пряко, вече е свършена, проекта е готов и единствената възможност за довършването му е Министерството на финансите с министерско постановление. Друг вариант няма, но ние вече сме провели първите срещи и постъпки в тази посока. Имаме уверението, че този път ще стане. За туристическите пътеки вече споменахме, те са шест на брой в Минерални бани, като общата им дължина е почти 100 км. Водят към различни природни забележителности и археологически обекти. Сега с този проект, който правим по ТГС ние ще стигнем до вашите граници и чакаме да се отвори старата мярка 313. Вие се познавате с нашите консултанти, които вече са и ваши. Според тях по отношение на археология и на природни забележителности двете общини са наистина огледални. Искам да наблегна за балнеолечението и СПА-туризма в Минерални бани. Всяка година по инициатива на общинските администрации ние посрещаме гости от поне 4-5 общини от цяла България. Идвали са общините Сърница, Крушари, през месец април тук ще гостуват колегите от Елин Пелин. Правим го, защото смело мога да заявя, че имаме дадености, които можем да покажем и няма смисъл да ходите да се лекувате в Павел баня или във Велинград. Ние сме по-близо и имаме страхотна минерална вода с изключителни лечебни качества. Имаме създадена база, която е към НОИ, казва се „Божур” ЕАД и е най-модерната база за балнеолечение в цяла България. Завършена е само преди година, легловата база е с капацитет 120 души.

След което Искендер обяви началото на забавната част от срещата, като покани всички да се хванат на тракийско хоро.

Parvomai.NET


14 Коментара

Хороскоп за 20.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини