Местните данъци и такси скачат от 16% до 500%

От малките общини „ударник“ е Златица, от големите - Бургас и Русе

Увеличението на местните данъци и такси през 2024 г. е между 16% и 500% в различните общини, сочи проверка на „Сега“. Все пак трябва да се отчете, че не са много местните власти, решили да вдигат сумите. Например стойностите остават непроменени в трите най-големи града София, Пловдив и Варна. Но има и доста неприятно сюрпризирани граждани.

На този етап  (приемането на бюджетите тече в момента) като лидер в поскъпването се очертава община Златица. Лошите новини бяха съобщени почти веднага след встъпването на новия кмет Любомир Цветков. Той заяви, че общината е в плачевно финансово състояние и няма друг избор, освен да предприеме непопулярната мярка. Макар поскъпването да е спрямо ниска база, непроменена от доста години, в реални пари то е осезаемо. Например при таксата за битови отпадъци изглежда така - 10 лв. годишно вместо 2 лв. (определена през 2013-а) за празно дворно място в града с данъчна оценка до 5 000 лв., от 12 на 40 лв. за апартамент с оценка до 8 000 лв., от 2.25 лв. на 10 лв. за празно дворно място в селата. Данък сгради за евтин апартамент, основно жилище, се увеличава от 8.75 лв. (2017 г.) на 12.25 лв., по-скъп основен апартамент - от 12.50 лв. на 17.50 лв. „Дори с планираното увеличение на таксата (смет - б.а.) не се покриват необходимите разходи за тази дейност“, гласи коментар от името на общината на нейния фейсбук профил. А за увеличението на данък сгради се казва, че целта е да се подобрят условията за живот на всички граждани. Някои потребители обаче коментират, че кметът Цветков е бивш председател на общинския съвет - нелепо е да заема поза, все едно току-що се е събудил за финансовото състояние на общината.

В Девня за битови отпадъци физическите лица ще плащат вече 4, вместо 3 промила. „Макар да звучи стряскащо, годишната такса за домакинствата реално ще бъде 10 - 15 лв.“, коментира общинската управа.  В Горна Оряховица жилищният данък от 2 става 3 промила, а такса смет се вдига от 5,2 на 6,2 промила. Така за апартамент от 80 квадрата собственикът му вече ще плаща 90 вместо 60 лева, а за смет - 186 вместо 156 лева, изчисли наскоро bTV.

От големите градове „ударници“ в поскъпването са Бургас и Русе. В морския град таксата за битов отпадък се увеличава от 1 на 1,3 промила, тоест с 30% (15-ина лв. повече за средно голяма панелка в най-населените квартали). В дунавския град пък с 50% (от 2 на 3 промила) се вдига имотния данък. В Русе скача и данъкът за придобиване на имущество по възмезден начин - от 2,2% на 2,7%. В Благоевград са заложени 2.5 промила вместо 1,9 за сградите, а такса смет се увеличава от 2,1 на 2,5 промила. Леко увеличение - 1,7 промила, вместо досегашните 1,45, има в Стара Загора за имотите.

НАДОЛУ

Колкото и парадоксално да изглежда, Кюстендил смъква с 20% данъка за най-масовите коли - от първа и втора категория. Реално обаче налогът бе увеличен през 2023 г., тоест сега се прави компенсация.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини