-3 °C

Пародонтозата и пародонтитът са свързани с различни форми на рак

Пародонтозата и пародонтитът могат да предизвикат всякакви форми на рак, според ново американско изследване. На риск за изложени жени в менопауза, дори и да не пушат. Изследването е публикувано в Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, кратко представяне има в EurekAlert!.

Резултатите от различни изследвания показват, че заболяванията на меките тъкани в близост до зъба (пародонт), могат да причинят за различни форми на рак - например рак на хранопровода, устната кухина и на гърдата. Досега не се знаеше как пародонтитът и другите поражения на пародонта са свързани с появата на тези различни злокачествени обазувания.

В новото изследване са били анализирани данни за състоянието на пародонта на 65 хил. жени на възраст между 54 и 86, които обхващат периода 1999-2003 год. Специалистите са проследили появата на рак при участничките в изследването по-нататък - до  2013 год. Злокачествените образувания се появили при над 7 хил. от наблюдаваните жени.

В цифри вероятността при пародонтит и пародонтоза да бъде развит рак (всички видове) е поне 14 процента по-голяма. Рискът да се появи рак на хранопровода се увеличава три пъти. При пушачките се наблюдавали увеличаване на случаите на рак на белия дроб, жлъчката и гърдата, непушачките по-често боледували от меланома.

Пародонтитът е деструктвно заболяване, обхващащо целия опорноподдържащ апарат на зъба с прилежащия към него венец. При пародонтоза атрофират венците. 


Още по темата

Хороскоп за 11.12.2017

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини