Пробив в ранната диагностика на рак на червата

Австралийски учени в международен екип са направили пробив в откриването на рак на червата с помощта на модифицирани бактерии, съобщава Синхуа.

В ново проучване, публикувано в петък, изследователи от Южноавстралийския институт за здравни и медицински изследвания (SAHMRI) и Университета в Аделаида са "конструирали" бактерия, способна да открива мутирала ДНК, отделяна от клетките на колоректалния рак.

Пробивът отваря вратата към по-бързото откриване на рак на дебелото черво.

Екипът, ръководен от изследователите Дан Уъртли, Сюзън Удс и Джоузефин Райт, разработи бактерия, наречена Acinetobacter baylyi, известна със способността си да улавя ДНК от околната среда, за откриване на мутирал ген KRAS, който предизвиква колоректален рак.

След това бактериите са изследвани за ДНК маркери за рак на дебелото черво. Процесът, наречен „CATCH“, е 100 % ефективен при разграничаването на модели с и без рак на червата.

„CATCH“ има потенциала да открива рака на дебелото черво на ранен етап с цел да предотврати смъртта на много хора от този и други видове рак“, каза Удс в съобщение за медиите.

 „Това изследване демонстрира как бактериите могат да бъдат проектирани да откриват специфични ДНК последователности, за да се диагностицира заболяването на труднодостъпни места“, добави тя.

По данни на Съвета за борба с рака ракът на дебелото черво е четвъртият най-често диагностициран рак в Австралия.

Смята се, че един на всеки 19 австралийци ще бъде диагностициран с рак на дебелото черво до 85-годишна възраст, а през 2020 г. той е причина за 5 354 смъртни случая.

В миналото диагностицирането му се е оказвало трудно, тъй като в ранните си стадии той често е без симптоми.

Изследователите се надяват, че разработените бактерии биха могли да бъдат приемани под формата на хапче, което след това ще подава сигнал към кръвния поток, ако бъде открит рак, което ще позволи ранно диагностициране чрез кръвен тест.

„В бъдеще ще откриваме и предотвратяваме много заболявания, включително рак на червата, с помощта на клетки, а не на лекарства“, каза Уъртли и добави: „Надяваме се, че това изобретение - на живот, който открива друг живот, ще бъде полезно за лекари, учени и инженери, за да помага в случаите, когато диагностиката чрез ДНК е важна“.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини