10 °C

Google започва да маркира достоверните новини

Google пусна по целия свят услугата си за проверка на новините за достоверност – тя ще работи както при показване на резултатите от търсене, така и в новинарския поток Google News, съобщи блогът на интернет компанията.

Статиите, които са са преминали проверка от администратор, ще се отбелязват с маркера (което означава, че са проверени за наличие на фактически грешки). В резултатите от търсене редом до връзките ще се появяват анотации от сайтове като PolitiFact или Snopes, които са специализирани в разобличаването на фалшиви („фейк”) новини.

Анотациите ще информират дали дадено твърдение е вярно или лъжовно. Функцията обаче няма да се задейства при всяко търсене, уточнява блогът на Google.

За да получат маркировка „fact check”, медиите от Google News трябва да използват специални инструменти, предоставяни от schema.org, Duke University Reporters Lab и Jigsaw. Разбира се, като издатели, те трябва да отговорят и на всички правила на Google News Publisher.

Статиите, преминали проверка за достоверност от администратор, ще се отбелязват с маркера „fact check”

По-рано Google пусна подобна функция в страни като Великобритания и САЩ. В момента общността, участваща във „fact check”, наброява 115 организации, съобщи Google.

Темата за фалшивите новини стана особено актуална след президентските избори в САЩ в края на 2016 г. Социалната мрежа Facebook беше обвинена, че лентата й с новини е препълнена от фейкове и това създава невярна представа за действителността.

Твърдеше се дори, че фейк новините са способствали за победата на Доналд Тръмп. В отговор на критиките, Facebook започна кампания за борба с фалшивите новини, като наскоро въведе подобна на „fact check” функционалност.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини