28 °C

Боряна Вълкова разказва за успехите си в екип с Кристина Стоева

Само преди ден стана ясно, че ученичките от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ Боряна Вълкова и Кристина Стоева са получили 100 от 100 възможни точки на Областния кръг на олимпиадата по ИТ.  Полученият резултат означава, че техният продукт е високо оценен и ще бъде разгледан от журито на националния кръг и ако то реши, че той е интересен, ще ги класира за следващия етап. С висок резултат- 95 от 100 точки, е оценена и работат на Симона Стоева, ученичка от същото училище. Успехите си момичетата постигат в конкуренция на ученици от различни гимназии, включително математически и такива, които са профилирани в областта на работата с компютри и технологии.

След поредния успех в състезание по Информационни технологии, разговарям Боряна Вълкова, която разказа повече за заниманията си извън училище, за екипната работа и постиженията .

Т.К.: В какво направление участвате и какви програми ползвате?

Б.В.: Участваме в категория мултимедийни приложения за ученици от 9 до 12 клас. За разработката на проекта използвахме Cinema 4d и Adobe Flash cs3

Т.К.: Как избирате темите?

Б.В.: Темитe избрахме с помощта на ръководителите, като искахме да се спрем на нещо актуално и свързано с училищния ни живот, което по един или друг начин да ни помогне в час и да направи задачата на учителя по интересна и атрактивна.

Т.К.: Как си разпределяте работата? Защо предпочитате да сте екип?

Б.В.: Работата я разпределяме според това кое ни е най-силната страна, на мен - програмирането, логическата свързаност на проекта, а на Кристина - 3D графиките и дизайна на епизодите.

Преди да сме екип, сме приятелки и имаме сходни идеи и взаимно можем да се допълваме. Това много ни помогна при екипните работи през тези години.

Участваме за 5 поредна година като започнахме от категорията 5-8 клас мултимедия и преминахме към по-сложните мултимедийни приложения за 9-12 клас.

Т.К.: Кое ви вдъхновява?

Б.В.: Вдъхновява ни това, че развиваме себе си като личности, учим се да работим качествено и правим проекти, които можем да приложим в живота - било то помагайки в училище, детска градина или на някой любознателен. Вдъхновява ни и това, че можем да видим как работата ни ще бъде приета и с какво ще помогне в развитието на учениците.

Т.К.: Какви други разработки имате?

Б.В.: За първа година се явихме с проекта „Учите с нами!“. Той има за цел да запознае малките деца с руската азбука и думички подходящи за начален етап или детската градина. Втората година беше проектът „Сред природата“ - зелено училище за ученици от прогимназиален етап - спирайки се на интерактивни задачи по Български език и литература, Английски език, Математика и Информационни технологии. Третата и четвъртата година се явихме с проекта „Из Европа“, като за четвъртата го разширихме с мобилно приложение и идеи за екскурзии из Европа. То е изградено на принципа учебник по география, но може да се ползва и като енциклопедия - запознава с най-интересните факти за държавите в Европа и многоооооооо видове маршрути за една екскурзия, а мобилното приложение изчислява коя забележителност от тези, които сме въвели е най-близо до нас в офлайн режим. И петата година разработихме Romeo&Juliet - приложение, което представя класическата трагедия Ромео и Жулиета на Шекспир и развива правоговора и креативността на учениците в прогимназиален етап. Самата история е разделена на филмови епизоди и комикси, като към всеки епизод има преработени упражнения, които имат за цел свободно изразяване на мнение и изграждане на правилна структура на разговора на английски, тъй като все повече се набляга на граматика, а самото говорене и изразяване остава на заден план.

Т.К.: Какви успехи имате до момента?

Б.В.: Както казах вече- 5 година участваме на олимпиадата по ИТ. Успехите са ни много - от усмивката на тези, които ползват продукта ни, до различните места по състезания. Няколко пъти сме били допускани на национален кръг на олимпиадата и заехме 5 и 9 място, индивидуално завоювахме първите места на ИТ Знайко между 5-8 клас, На Националното състезание по ИТ в Благоевград аз съм заемала 2 и 3 място в категория Презентации 2 поредни години. А на есенния турнир Джон Атанасов като екип заехме 2 място.

Т.К.: На кого и какво дължите успехите си?

Б.В.: Успехите си дължим на учителките ни госпожа Ваня Георгиева и госпожа Таня Сребрева. Те винаги ни подкрепят, дават ни смелост и напътствия как да развием идеите си. Интересуват се от нас и нашето развитие - с една дума дават живот на нашите идеи. В тях винаги намираме подкрепа и разбиране.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 18.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини