Рекорден опасен смог покрива градове в Северен Китай (видео)

Пети пореден ден Северен Китай е потънал в опасен смог. Заради рекордно високи нива на замърсяване на въздуха бяха ограничени самолетните полети, трафикът и корабоплаването, училища и заводи бяха затворени. Допустимите според СЗО норми са надхвърлени 34 пъти, съобщава AFP.

Високите сгради в Пекин се губят в сивата мъглата, хората по улиците носят маски. Стотици държавни инспектори патрулират по улиците, за да контролират дали временните забрани се спазват. Общо в 24 града в Северен Китай има обявена червена тревога за опасни нива на замърсяване. Жители на засегнатите населени места се оплакват, че въпреки обявените мерки, действията на властите за намаляване на опасното замърсяване не са ефективни. В провинция Хебей хората негодуват, че училищата там са все още отворени, въпреки обявената червена тревога. Медиите в провинция Хънан показаха кадри със студенти на изпит в смога на открито.

Спешното затваряне на електроцентрали, заводи за стомана и пристанища, за да се намали замърсяването, вероятно ще рефлектира върху цените на въглищата. Китай е най-големият потребител на въглища, а зимата е пиков сезон за тяхното потребление.


 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини