Полицията издирва тунизиец за атаката в Берлин

Изображение 1 от 2

    Германското следствие издирва тунизиец за атаката в Берлин, чиито имиграционни документи са били в камиона. Смята се, че издирваният е ранен.

    В кабината на камиона е открит ДНК-материал, затова полицията претърсва болници в Берлин и Бранденбург, съобщава "Шпигел". 

    Според медията документите за пребиваване са на името на Анис А., роден през 1992 г. в град Татауин. Той използва общо четири различни имена и има различни рождени дати. 

    Заподозреният изглежда е имал местожителство в Берлин и в Северен Рейн-Вестфалия. Процедурата му по получаване на убежище още не е била завършена.

    Анис А. е свързан със салафисткото движение в Западна Германия.

    Камион с полски регистрационен номер нарочно се вряза на 19 декември вечерта в множеството на коледен базар и уби 12 души. 48 бяха ранени. 

    Полицията първоначално задържа заподозрян за нападението пакистанец, влязъл в страната на декември 2015 г., пребиваващ в бежанския център "Темпелхоф" и говорещ рядко срещания език балуджи. Той отрече да има общо с инцидента. 

    Поради липса на доказателства задържаният бе освободен вечерта във вторник. 
    Още не е ясно, дали "Ислямска държава" стои зад атентата, както самата организация обяви вчера. Ако се потвърди, това ще бъде първата ислямистка атака с много жертви в Германия.

    Полицията съобщи още, че до снощи са получени 508 сигнала от граждани, отнасящи се до престъплението. До тази сутрин не е ясно дали следствените органи имат конкретни улики, по които да работят. Според шефа на германската следствена служба (БДК) обаче в най-скоро време предстоят арести. 

    Йорк Радек, шеф на Германския полицейски съюз, каза по "Дойчландфунк", че разследването се фокусира върху ДНК и други следи от местопрестъплението, върху оценката на данните от джипиес записите на камиона и върху мобилни телефони, иззети на мястото на атаката. 

    Междувременно властите повсеместно засилват мерките за сигурност. 
    "Ние искаме да увеличим полицейското присъствие и да укрепим защитата на коледните базари. Ще имаме повече патрули. Те ще носят автомати. 
    Искаме да направим по-труден достъпа до базарите, като паркираме автомобили край тях", каза председателят на групата на 16-те провинциални вътрешни министри Клаус Буйон, цитиран от вестник "Пасауер нойе пресе". 

    Баварският вътрешен министър Йоахим Херман каза по германското радио, че рискът от ислямистки атаки е повишен заради наплива от мигранти.

    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини