Фаберже се завръща

Най-често името на Петер Карл Фабарже се свързва с богата ювелирна колекция от яйца.

В продължение на почти цяло столетие не е произведено нито едно изделие от тази марка (последното е от 1917 г.), но в скоро време тази тенденция ще бъде променена. През следващата година се очаква да се възроди скъпоценното производство, станало символ на кралската власт и изискан вкус.

В началото яйцата на Фаберже са замислени в качеството си на подарък за руското императорско семейство и придворния елит. През 1885 г. император Александър ІІІ поръчва на ателието на едно декоративно великденско яйце като подарък за своята съпруга, Мария Фьодоровна. Благодарение на мигновения успех, Фаберже получавал постоянни поръчки за императорския двор и изработил едно след друго 10 яйца за цар Александър III, който всяка година, подарявал по едно на жена си Мария Фьодоровна.
В периода между 1895 и 1916 година са изработени 44 яйца за цар Николай II. Общият брой на яйцата направени по императорска поръчка е 54, днес от тях са запачени 45. Съхранено е и едно от двете незавършени яйца, работата по които прекъсва през 1917 год. Сред запазените до ден днешен има такова с миниатюра на сибирски влак, с крайцер, с кокошчица от цветно злато, яйце-часовник, яйце-портретна галерия на императорското семейство.

Днес всички тези поразителни предмети на изкуството са разпръснати по цял свят и се намират в музеи в Русия, САЩ, Швейцария, Монако и в частни колекции. Най-голямата частна колекция пренадлежи на Малкълм Форбс и съдържа 9 яйца.Ориентировъчната цена на един от ювелирните шедьоври варира от 80 до 120 милиона долара.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини