Как да сготвите най-здравословно яйцата?

Яйцата са популярна и полезна храна, която може да се консумира самостоятелно или в комбинация с други продукти. Кой обаче е най-здравословният начин да сготвите яйцата?

Яйцата са не само нискокалорични, но и богати на полезни хранителни вещества като протеини, витамини, минерали, здравословни мазнини. Начинът, по който приготвяте яйцата обаче, е ключов по отношение на количеството полезни вещества, които ще приемете чрез тяхната консумация.

Има няколко основни метода за готвене на яйца. Научете повече за всеки един и разберете кой е най-здравословният избор от тях.


Варени яйца

Един от най-популярните начин за приготвяне на яйца е варенето им. В зависимост от това колко твърд искате да бъде жълтъкът, трябва да варите яйцата във вряща вода между 6 и 10 минути.


Поширани яйца

Поширането е друга техника за приготвяне на яйца. Тук също става въпрос за сваряване, но на по-ниска температура – между 70 и 80 градуса в рамките на около 3 минути. По този начин белтъкът се втвърдява, но жълтъкът е по-течен.


Пържени яйца

Пърженето е един от най-популярните методи за приготвяне на яйца. За целта ви е необходим нагорещен тиган с тънък слой мазнина за готвене. Яйцата могат да бъдат пържени само от едната им страна или пък от двете – това е въпрос на личен избор.


Печени яйца

Печените яйца се готвят в нагорещена фурна в подходяща чиния с плоско дъно. За направата на печени яйца дори не е необходимо да се използва мазнина.


Бъркани яйца

За да ги приготвите, е необходимо първо да разбиете яйцата в купа, а след това да ги изсипете в предварително нагрят тиган. При бърканите яйца се препоръчва използването на по-слаба температура на котлона и периодичното им разбъркване, докато станат готови.


Омлет

Друг популярен начин за консумиране на яйца е омлетът. За разлика от бърканите яйца, тук само изсипвате предварително разбитите яйца без повече да ги разбърквате. Също се използва по-слаба температура на котлона.


Предимства и недостатъци на различните техники за готвене на яйца

Термичната обработка на яйцата ги прави по-безопасни за консумация, а освен това някои хранителни вещества се усвояват по-лесно. Пример за това е протеинът в яйцата. Различни проучвания показват, че той става по-лесно смилаем, когато се нагрява.

От друга страна излагането на яйцата на висока температура за по-дълго време намалява техните хранителните вещества. Ключов момент тук е не толкова температурата, колкото продължителността на приготвяне им.


4 съвета за приготвяне на здравословни яйца

    Изберете нискокалоричен метод на готвене

Ако искате да намалите приема на калории и да избегнете приема на допълнително мазнина, хранете се с поширани или варени яйца.

    Комбинирайте яйцата със зеленчуци

Яйцата се съчетават много добре със зеленчуци. Тази хранителна комбинация ще ви гарантира приема на още повече полезни вещества. Един от най-лесните начини да консумирате зеленчуци с яйца, е като добавите някои от тях към своя омлет или в бърканите си яйца.

    Използвайте подходящите мазнини

Най-добрите мазнини за пържене при висока температура са тези, чиято структура остава стабилна и не се окисляват лесно (образувайки свободни радикали). Примери за подобни мазнини са маслото от авокадо, както и слънчогледовото масло. Ако използвате зехтин или кокосово масло – най-добре е да готвите при температури не по-високи от съответно 210 и 170 градуса.

    Не ги гответе дълго време

Колкото по-дълго и с колкото по-висока температура готвите яйцата, толкова повече хранителни вещества губят те. Освен това комбинацията от продължително готвене на висока температура може да доведе до увеличено количество на окисления холестерол (най-вече при пържените яйца).

Варените и пошираните яйца се смятат за най-здравословни за консумация. Печените яйца ги следват. Не забравяйте, че колкото и да обичате яйцата, не бива да прекалявате с тях. Консумирайте до 2 или 3 яйца дневно.

Източник: rozali.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини