Тъй е било, тъй и ще бъде ... в Дебър

Уникална премиера предстои в читалище „Пробуда“ в Дебър. Подготвяната от Мария Тенева постановка обединява усилията на над 15 актьори, но не това е впечатляващото, а фактът,че пиесата е дебют драматургията на Красимира Славова, действието се опира на реални случки с емблематични дебърци, разказани на местен диалект.

„Тъй е било, тъй и ще бъде“ е първият опит на Славова да създаде драматургичен текст. Въпреки, че е била съвсем малка когато за пръв път усеща магията на театъра, любопитството ѝ към това изкуство се проявява преди няколко години. Тогава тя създава първата си повест „Третата точка“, а там действието се развива като на кинолента. Мнозина от читателите я питат защо не се опита да създаде сценарий. Тогава тя решава да поеме този риск, но отново отлага във времето „експеримента“.

„Исках да разкажа история за вечните ценности, които се променят пред очите ни“ - признава Славова. В ролята на „спусък“ влиза нейната приятелка и колега по перо – Недялка Атанасова. Тя поставя кратка сценка и предлага Краси да я доразвие. Темата има корени в детството им. Но провокацията е във всички години, в които духовното оставаше на заден план, млади, красиви и умни загубиха посока, прегръщайки силиконови ценности и считайки анцуга за официална дреха. Авторката спира до тук, за да може всички да чакаме с нетърпение повдигането на завесата на 26 май.

В пиесата могат да бъдат разпознати дебърски зевзеци, да бъде усетен диалектът им, но според Красимира Славова това не я прави локална. Тя може да бъде играна навсякъде – така както историите за северозапада разсмиват цяла България.

„Тъй е било, тъй и ще бъде“ би могла да популяризира южнотракийския бит и култура.

Вратите на читалище „Пробуда“ в Дебър ще бъдат отворени за всички любопитни на 26 май, от 19 часа.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини