Хасково ще прави кисело мляко съвместно с поляците

    Областния управител на Хасково Добри Беливанов изпрати писмо до колегата си – полската Подласка област Анджей Майер, с предложение за преки партньорски връзки между двата региона.

    Предложението за партньорство е след писмо от посланика на Полша у нас Василий Такев, който информира хасковския губернатор за проявения интерес от страна на Подласка област.

    Според информацията от дипломата областното събрание и кмета на областния център гр. Бялисток търсят разширяване и задълбочаване на връзките с български партньори, като конкретно е визирана област Хасково.

    Полша е най-големият в последно време бенифициент по програмите и фондовете на ЕС. При едно бъдещо партньорство опитът на Бялисток в ползването на средствата от европейските фондове, и по-конкретно от програмата „Източна Полша“ ще са полезни за Хасково и областта, смята Беливанов.

    Взаимното сътрудничество може да бъде в различни сфери, като коопериране в производството на кисело мляко на основата на български щамове, тъй като Подласка област е с 42 % дял от националната преработка на мляко.

    Намеренията са и за създаване на връзки между търговските палати, както и за развитие на сътрудничеството в областта на културата.

    Най-големият ежегоден международен фолклорен фестивал на Полша е именно в Бялисток. Освен това градът е и голям университетски център, водещ в обучението и научната работа в областта на медицината, спорта и науката.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини