Има находки от спасителните разкопки край Татарево

    Спасителните разкопки до Татарево вече разкриха два гроба и фрагменти от бронзов съд.

    Археологическата експедиция под ръководството на доц. Д-р Костадин Кисьов започва след полицейско дознание за иманярска група, която се е опитала да проникне в голямата Татаревска могила през миналите есен и пролет. Направен е тунел, дълъг 7-8 метра с размери 80/70 см, достатъчни да се проникне навътре пълзейки. По закон след такава констатация Министерство на културата прави предписание на археологическия музей за провеждане на спасителни разкопки. За съжаление – сподели доцентът – предписания се правят, но пари не се осигуряват. Благодарение на гласуваните от ОбС – Пловдив 40 000 лв започват и археологическите дейности. Кисьов е изключително предпазлив както в очакванията и, така и в разказите. В околността има множество вече преровени от иманяри по- малки могили. Това е най-голямата и първата, която ще бъде проучена в този район. Спасена е от иманярски набези защото е доста по- голяма, встрани от пътя, а и наблизо има пречиствателна станция, т.е. преминават хора.

    Разкопките може да донесат информация както за населявалите тези места тракийски племена, така и за нови погребални техники. За сега могилата се датира около I-II в.сл. Хр. Преди разкопаването е била висока 12 м, диаметърът ѝ е 67 м, което е около 29 000 куб.м пръст. В големите могили се намират няколко гроба, защото са били семейни гробници, но централното погребение обикновено е в основата. Това, което търсят иманярите са гробните дарове. Траките са вярвали в задгробния живот и след смъртта им до тях са оставяни предмети, които са ползвани приживе. Предполага се, че в по- големите могили са полагани хора с по-високо обществено положение.

    До тук са открити два гроба, единият на 3 м под върха на могилата, а другият на още около 3,5 м по- надолу. И двата гроба са били оградени с тухли. Намерен е силно раздробен бронзов съд, който предстои да бъде реставриран.

    Доц.д-р Кисьов се надява до края на август да приключат с разкопаването на обекта и да бъде съхранено намереното в него. Той признава, че много повече се вълнува и много повече би искал да работи по тракийската резиденция в село Васил Левски, но за съжаление за разкопките там трудно се намират пари.

    Археологът е изключително предпазлив както в очакванията си, така и в разказа за разкопките. В края на лятото ще бъде направена равносметка, а до тогава обектът ще се охранява денонощно и работата продължава с пълна пара.  

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини