Защо новородените трябва да спят при майките си ?

Бебетата трябва да спят при майките се категоричен е професорът по антропология и световно признат специалист по бебешкия сън Джеймс Маккена в интервю на Ариана Хъфингтън.

Интересът му по темата бил свързан с очакването на собственото му дете.

"Като повечето родители със съпругата ми изчетохме всички налични книги със съвети за родители и стигнахме до 2 извода: или всичко научено от антропологията е неправилно или тези западни съвети как най-добре да се грижите за бебетата, нямат нищо общо със самите бебета", казва Маккена. Според него наличната по въпроса литература е вдъхновена от съвременната западна културна идеология и социалните ценности за това какви искаме да бъдат бебетата и оставя на заден план какви всъщност са децата и какви са нуждите им.

"Студентите по биологична антропология учат, че бебетата са най-уязвимите, зависимите от контакта с майката, най-бавно развиващите се и най-зависимите, в сравнение с малките на всички други бозайници", казва Маккена. Според него това е така най-вече защото бебетата се раждат неразвити в неврологично отношение. За да може бебето да премине през тесните родови пътища, то се ражда с мозък, чиито размер е едва 25% от големината на мозъка при възрастните.

"Това означава, че физиологичните системи не могат да функционират оптимално без контак с тялото на майката, което продължава да регулира бебето, както при бремеността. Докосването на новороденото променя дишането му, телесната температура, темпото на растеж, кръвното налягане и нивата на стреса", обяснява Маккена.

Според учения самотния сън при бебетата представлява невробиологична криза и не успява да отговори на основните нужди на новородените.

"Всъщност спането на бебето само в стая и некърменето му вече се смятат за независим рисков фактор за Синдрома на внезапната смърт", предупреждава учения. Той и съпругата му били шокирани да открият, че повечето експерти по педиатрия споделяли идеята за "самоуспокояване" на бебетата. Според него това е разпространено културно схващане, зад което не стоят емпирични доказателства, които да подкрепят неговата достоверност.

След раждането на сина му ученият открил, че може да манипулира дишането му, като променя скоростта на собственото си дишане. По-късно изследването му потвърдило, че дишането на новороденото и майката се регулират едно друго.

"Звукът от вдишването и издишването, повдигането и спадането на гръдните им кошове, въглеродния диоксид издишван от единия и вдишван от другия, ускорявайки следващия дъх - това е много по-силен сигнал напомнящ на новороденото да диша, - безпогрешна система, в слчай, че дишането на бебето е затруднено", казва Маккена.

Ученият е проучил негативните физиологичи ефекти при краткотрайно отделяне на новородени маймунки от майките им, отразяващи се върху сърдечния ритъм, телесната температура, податливостта на вируси, нивото на коритозола, храносмилането и растежа.

"Носенето на бебетата, държането им и спането с тях са не просто една хубава социална идея, а важен принос за тяхното благоденствие ", твърди Маккена.

Той и екип от учени решили да проучат дали наистина нощния контакт с бебетата - кърмането и споделеното спане регулира състоянието на новородените по описания начин и какво се случва ако детето спи само.

Първите документирани резултати показали, че сетивните модалности при майките и бебетата взаимно си влияят. Но не само съня на новороденото и физиологичния му статус се променяли под влияние на майката, наблюдавало се и обратното влияние - бебето променяло поведенческия и физиологичен статус на майката.

Маккена обръща внимание и върху това, че съвременните легла не са пригодени за споделено спане и предупреждава, че по тази причина трябва да се вземат предпазни мерки.

"Споделянето на леглото с бебето може да бъде защитно, когато включва и кърмене. Знаем, че много кърмещи майки избират да споделят леглото с детето си, защото така спят повече и установяват по-силна връзка с новороденото ", казва учения.

Що се отнася до нуждата от сън при възрастните и трябва ли да се поставят ограничения за това в какъв времеви период е препоръчително да се спи, Маккена припомня, че човешкият метаболизъм се забавя в следобедите, затова съществува естествена склоност за т. нар. двуфазен сън. Фактът, че много хора са приели точно този модел на сън според учения е свързан с еволюционното ни минало и нуждата на хората в тропиците да избегнат непоносимата жега през деня.

"Културните ценности подчертават, а може би и регулират как и кога да спим. В САЩ изразът "Не искам да ме хванат да подремвам", предполага, че следобедният сън е вид нарушение. В други култури обаче сиестата е традиционна.", казва Маккена.

Ученият е категоричен, че трябва да се вземат под внимание индивидуалните особености, що се отнася до нуждата от сън, а здравословното състояние да се разглежда от разлчни гледни точки. Той не приема склоността по-непостоянните модели на спане да се свързват със състояния като повишена тревожност, ообено когато хората се чувстват добре и отпочинали през деня.

Като съвет към родителите как да подобрят съня на бебетата си Маккена ги съветва да правят това, което работи най-добре за тях и децата им, да се доверяват на себе се, тъй като най-добре от всички познават децата си. Според неговите наблюдения родителите, които нямат твърдо установени идеи за това кога и къде трябва да спи бебето им са по-щастливи и е по-малко вероятно да останат разочаровани, ако новороденото им не се държи, по начина по-който се очаква да се държи.

"Имайте предвид, че бебетата нямат дневен ред. Те не се опитват да ви затруднят умишлено или да ви манипулират. Мозъкът им е все още неразвит и не могат да контролират поведението си. През първите 6-7 месеца бебетата нямат желания, само нужди. Новородените са жертви на собственото си поведение", припомня Маккена.

Ключът към удовлетворението на родителите според учения е да не приемат какво други смятат за правилно и да не съдят навиците на новороденото си. "Не бъркайте това което е добро от медицинска гледна точка с "моралното добро" - идеята, че добрите бебета спят през нощта. Най-лошата културна измислица е представата за "доброто бебе", казва Маккена.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини