Гражданския съвет на РБ подкрепя реформите в сферата на отбраната

Членовете и симпатизантите на Реформаторския блок, подкрепящи реформаторското управление, както и цялото общество, имат високи очаквания към реформата в отбраната и въоръжените сили. Това се казва в декларация на Гражданския съвет на РБ в подкрепа на реформите в сферата на отбраната.

Факти.бг публикува пълният й текст:

Ключови моменти в правителствената програма за реформа в отбраната и въоръжените сили са:

  • спиране на тенденциите за деградация на отбранителните способности на Българската армия, на намаляване на бюджета за отбрана и на лошо управление на ресурсите за отбрана;
  • преодоляване на зависимостта от морално и физически остарялата съветска техника чрез реализиране на „Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Р България 2020“ за изграждане на новите отбранителни способности в рамките на процесите на планиране и сътрудничество в НАТО и ЕС, за постигане на висока оперативна съвместимост в съответствие със съвременните заплахи за сигурността на страната в условията на влошаващата се среда за сигурност в Югоизточна Европа и Близкия изток;
  • развитие на системата за отбрана с активна грижа за хората и максимално използване на техния капацитет чрез модерна система за подбор, развитие и оценка на персонала;
  • затвърждаване ролята на армията като защитник и помощник на населението при природни бедствия и кризи.

Само за няколко месеца, ръководството на Министерството на отбраната започна радикални реформи във всички тези области. Наред с това, успя да възстанови диалога и да възвърне доверието на евроатлантическите ни партньори от НАТО след тежката изолация при кабинета „Орешарски“. Заяви категорично скъсване с порочните практики от миналото за непрозрачно харчене на средства в системата на отбраната, назначи проверки по реализация на проектите по модернизация, ревизии в структурите и дружествата в системата на отбраната и поведе борба с корупцията на всички нива.

Специално внимание министър Николай Ненчев отдели на хората в системата на отбраната, като наред с категоричния ангажимент за трайно разрешаване на ежедневните проблеми – от недостига в окомплектоването до обезпечаване на социалните нужди на военнослужещите - бе заявено и намерение за подкрепа на развитието на ново поколение български офицери, получили квалификация по стандартите на евроатлантическите ни партньори.

Решимостта и реформаторските действия на ръководството на МО логично предизвика недоволство както на засегнатите представители на „обръчите от фирми“, които години наред източват ресурсите на въоръжените ни сили, така и на свързаната с бившата ДС номенклатура, чиято цел е да задържи България в постсъветската сфера на влияние. Особено притеснително за тези сили, но същевременно и най-яркото доказателство, че екипът на Н. Ненчев е на прав път, се оказа непоколебимият ангажимент на министъра на отбраната, да спази закона и да предостави на Комисията по досиетата непредадената част от архива от времето на комунистическия режим, криещ последните зловещи тайни на Държавна сигурност.

През изминалите 5 месеца най-активна беше работата на МО по изпълнение  на Националната Програма „България в НАТО и Европейската отбрана 2020“, чрез разработка на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Р България и проектите за превъоръжаване, където е разписана пътната карта на реформата до 2020 г., и която гарантира евроатлантическата интеграция и развитие на въоръжените сили.

Гражданският съвет на РБ отчита реализирания напредък и категорично подкрепя усилията на министъра на отбраната Николай Ненчев и ръководството на МО за цялостно модернизиране и реформиране на въоръжените сили на Република България, въвеждане на практиките на добро управление в администрацията и търговските дружества към МО, включително чрез ефективно прилагане на добрите световни практики за проектно управление, за подбор (активно прилагане на конкурсното начало) и развитие на личния състав на Българската армия, администрацията и търговските дружества и за категорично скъсване с постсъветската сфера на влияние.

Очакваме правителството и парламента да подкрепят реформите в отбраната и ангажиментите в НАТО за повишаване на разходите за отбрана и по-специално за инвестиции в нови способности за ефективно развитие и интегриране на армията ни в структурата на силите на НАТО.

Гражданският съвет на Реформаторския блок призовава всички свободни хора, споделящи ценностите на Евроатлантизма, да подкрепят реформите в армията и европейския път на България с присъствието си от 10ч на 27.04 пред Президентството, по време на КСНС.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини