Увеличава се броят на потребителите на услугата "Асистентска подкрепа"

Зам.-кметът Радослава Ставрева е направила предложение до  Общински съвет Първомай да се увеличи броят на потребителите на услугата „Асистентска подкрепа“.

Дейността е делегирана от държавата, което означава, че средствата за предлагането ѝ се осигуряват от държавния бюджет.

„От разкриването на услугата през 2021г. до днес, непрекъснато в Община Първомай постъпват заявления на кандидати за потребители, като интересът към услугата е все по-голям – казва Ставрева -  Търсенето е повишено предвид демографските показатели и устойчивата тенденция към застаряване на населението. Висок е броят на нуждаещите се от подкрепа лица на територията на общината, които остават извън обхвата на съществуващите социални програми, услуги и дейности.“

Към настоящия момент в Регистъра на чакащите потребители за включване в услугата „Асистентска подкрепа“ има над 20 лица и се очертава непрекъснато нарастване на кандидатите за потребители.

През месец август 2022 г., Община Първомай е подала до Агенция за социално подпомагане заявление за промяна на броя на потребителите на социалната услуга. Така е получено предварително одобрение за промяна на броя на потребителите от 86 на 100 от 1 октомври. За целта държавата ще осигури допълнително 17 644 лв.

Остава Общинският съвет да одобри промените на предстоящата на 28 септември редовна сесия.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини