Руската преса за преговорите между Путин и Порошенко

Руският печат коментира вчерашните преговори в Минск, събрали държавните лидери от страните на Митническия съюз и Украйна с висши представители на ЕС. След това "Владимир Путин и Петро Порошенко се срещнаха за пръв път в двустранен формат", отбелязва "Вечерняя Москва".

Сред темите на двустранния разговор прессекретарят на Путин Дмитрий Песков бе споменал "вътрешноукраинската криза, страшната хуманитарна катастрофа в източните региони, необходимостта от спиране на огъня", припомнят изданията.

"Вечерняя Москва" обобщава изявления на руския президент след петстранната среща и разговора на четири очи с украинския му колега. Откроява по-специално думите на Путин, че прилагането на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС поражда "много проблеми" и "значителни рискове за руската икономика", за което Москва информирала и украинските, и европейските си партньори.

Путин и Порошенко, "използвайки руския, говориха на различни езици", пише в репортаж от Минск "Комерсант". Според изданието след форума "Русия и Украйна и техните лидери се озоваха по-далеч един от друг, отколкото преди. Дори много по-далеч". Руският президент назова преговорите "позитивни", а украинският му колега - "много сложни и тежки", посочва всекидневникът.

Репортерът му описва изложба с подаръци за беларуския президент, уредена в двореца - място на срещата. "За главен подарък според мен трябва да признаем това, че на гости на Александър Лукашенко вчера бяха дошли хора, които и до днес с чувство го наричаха последния диктатор в Европа и въвеждаха срещу него и страната му икономически и политически санкции", пише той.

В статията е цитиран зам.-шефът на украинската президентска администрация Валерий Чали, заявил, че преговорите не може да променят нито една буква в споразумението на Киев с ЕС. За Порошенко украинско-европейското споразумение за асоцииране вероятно е също тъй минал етап, както за Путин - присъединяването на Крим към Русия, коментира всекидневникът. Но допълва, че украинският и руският лидер "засега не са изгаряли мостовете един зад друг, а и един пред друг. Те сякаш си дават взаимно шанс да се поправят".

"Катрин Ащън полагаше усилия да запази своята евроделикатност, която не й позволи да направи нито едно революционно предложение", допълва "Комерсант" по повод участието на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността в срещата в Минск.

Руският лидер Владимир Путин избра да говори на форума за икономика, а не за политика. Призивът на украинския президент Петро Порошенко да бъде разгледан неговият мирен план за Украйна остана без публичен отговор, констатира "РБК дейли".

Путин демонстрира, че не смята Порошенко за равноправен партньор в дискусии за войната и мира - за тях се преговаря между Москва и Вашингтон, коментира руският политолог Тимофей Бордачов.

За момента обаче администрацията на Барак Обама в САЩ не е готова за директни руско-американски преговори по бъдещето на Украйна, пише вестникът.

Спорните въпроси в търговията между Митническия съюз - Русия, Беларус и Казахстан, Украйна и ЕС може да бъдат уредени, смята икономистът Алексей Портански. В подобна ситуация Русия вече успя да реши абсолютно всички въпроси с държавите от Източна Европа, подписали през 2004 г. същите споразумения с Брюксел, напомня експертът.

Говорейки за украинската евроинтеграция, Владимир Путин "бе категоричен: не, не и отново не", забелязва "Московский комсомолец". Руският лидер обаче изразил надежда "всички участници в днешната среща да са привърженици на стратегическата цел - създаване на единно икономическо пространство от Лисабон до Владивосток".

Петро Порошенко "не успял да се въздържи от упреци". Украинският президент "обвини за пореден път сепаратистите, които естествено наричаше терористи, в ликвидирането на малайзийския боинг, а покрай него и в убийството на литовския консул. И настоя Русия да спре доставките на военна техника и боеприпаси през руско-украинската граница, също и да пусне всички военнопленници и заложници, държани на нейна територия". По повод асоциирането на Украйна с ЕС заявил: "Не бива да се вярва на хипотетични сметки. Нека да изчакаме!".

"Както се очакваше, след срещата в Минск обстрелите на Донецк и Луганск не спряха и опълченците в Югоизточна Украйна не сложиха оръжие", пише "Независимая газета". "Президентите не накараха оръдията да млъкнат, но все пак започнаха преговори", допълва обаче вестникът.

В Минск не бяха огласени реални решения, които биха могли да спрат войната в Източна Украйна. Но темата може да е била обсъдена на преговори, закрити за журналисти, забелязва "Новие известия".

Всички официални изявления пред медиите в крайна сметка се свеждаха до мисълта, че "войната е нещо лошо", заключава всекидневникът.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2014/08/27/putin-i-poroshenko-govoriha-na-razlichni-ezici-v-minsk.236950

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини