Шефът на ЦРУ: Без военна помощ от САЩ Украйна ще загуби войната още тази година

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс предупреди, че Украйна може да загуби войната срещу Русия до края на тази година, ако САЩ не ѝ предоставят повече военна помощ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ръководителят на американското разузнаване отправи предупреждението преди насроченото за утре гласуване в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ на пакет от 61 млрд. долара помощ за Украйна, предимно военна, след месеци на политическа безизходица.

„С тласъка, както практически, така и психологически, който военната помощ би осигурила, смятам, че украинците са напълно способни да удържат на натиска през тази година“, заяви Бърнс в реч по време на събитие в Центъра „Джордж У. Буш“.

„Без допълнителна помощ обаче ситуацията ще стане много по-страшна. Съществува съвсем реален риск украинците да загубят на бойното поле до края на тази година или поне (руският президент Владимир) Путин да бъде в състояние да диктува условията на политическото уреждане“, добави Бърнс, без да уточнява какво има предвид под „загуба“ на войната.

За да илюстрира липсата на боеприпаси в украинската армия, той заяви, че две бригади - подразделения с над 2000 войници - разполагат само с „15 артилерийски снаряда на ден“ и общо с „42 минохвъргачки“.

Тъй като помощта от Запада намалява, Украйна е изправена пред все по-голям недостиг на средства и настоява пред партньорите си да ѝ доставят необходимите оръжия и системи за противовъздушна отбрана, посочва АФП.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини