Пикантен пай със сирене и моркови

Пикантен пай със сирене и моркови

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Тесто: Солта и брашното се пресяват, добавя се маслото и се бърка, докато се получи смес от трохи. С бъркането се добавя водата, за да се получи твърдо тесто. Оформя се топка и се увива в найлон. Оставя се да престои в хладилника 30 мин.

Плънка: Морковите се пастират или блендират, до получаването на кремообразна смес; 4 с.л. от маслото се разтопяват в тиган, като се бърка постоянно. В останалите 2 с.л. от маслото се прибавя брашното около 1 мин. Отстраняват се от котлона и се добавя прясното мляко. Връща се на огъня, докато сместа се сгъсти.

Осолява се и се добавя индийското орехче. Държи се на огъня за още 5-10 мин, до получаването на сос бешамел. Прибавят се морковите към соса, жълтъците и сиренето. Тестото се разточва 5 милиметрова кора. Фурната се загрява предварително до 190 градуса.

Дълбока и кръгла форма се маже с масло. Тестото се слага във формата, като се изрежат висящите му краища. Белтъците се разбиват на сняг и се размесват с морковената смес, която се изсипва върху тестото. Пече се около 45-50 мин. Прехвърля се в подходяща чиния за сервиране.

Източник: gotvach.bg

Последни новини