Кроасани със сирене

Кроасани със сирене

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 220 градуса.

Разбъркайте добре маята, захарта и млякото в купа и ги оставете на стайна температура за 5-10 минути, за да се активира маята. В блендер сложете 280 г масло заедно с 2 с.л. брашно. Разбийте до гладка смес и прехвърлете в купа.

Сложете и останалото масло в блендера заедно с брашното и сместа с мая. Пуснете блендера за 10 секунди, докато се оформи тесто. Готовото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се разточва. На 2/3 от повърхността на кората разнесете маслото. На около 2 см от краищата не трябва да е намазнено. Метнете ненамазаната 1/3 част върху другата все едно сгъвате плик, а след това метнете и третата част върху останалите 2. Тестото приберете в найлонов плик в хладилника за 2 часа.

Престоялото тестото разточете отново до предишните размери. Отново загърнете трите отделни части една върху друга, разточете и повторете процедурата с превиването. Приберете тестото в хладилника да престои за още 1-2 часа. Отново разточете и превийте на 2 пъти. Пак оставете тестото в хладилника за час и вече е готово за кроасани.

Разточете тестото на тънка правоъгълна кора. Разрежете я наполовина и след това разрежете всяка половина на триъгълници. Ако тестото е жилаво, трябва да го приберете отново в хладилника за малко.

Триъгълниците се разточват още, слага се по парче сирене по желание и се завива внимателно кроасана, като връхчето леко се намокря, за да залепне. Краищата завийте леко навътре, за да придадете истинската форма на кроасаните. Кроасаните се подреждат в тава с хартия за печене и отново се оформят краищата им във форма на полумесеци.

Така се оставят да втасат на топло при около 30 градуса. Ако решите да втасват във фурната, задължително вътре сложете и съд с вода. Обикновено кроасаните втасват за час. Мажат се с разбито яйце с вода 15 минути преди печене. Преди да ги вкарате в студената фурна пак ги намажете. Кроасаните се пекат за около 15-20 минути до златист цвят. Щом станат достатъчно бухнали ги извадете от фурната и оставете да се охладят.

Източник: gotvach.bg

Последни новини