Боровинкова торта

Боровинкова торта

Необходими продукти

Начин на приготвяне

За боровинковия сос разбъркайте заедно 150 г захар, 1/2 ч.л. царевичното нишесте, канелата, 1/8 ч.л. сол и 160 мл вода в тенджерка. Щом кипне добавете 300 г боровинки и бъркайте соса, докато се сгъсти. Накрая прибавете ванилия, лимонов сок и настъргана лимонова кора. Оставете боровинковия сос леко да се охлади и добавете предварително разтворения във вода и втечнен 10 г желатин. Оставете така, като от време на време разбърквате и пригответе през това време блата и крема.

За блата разбийте белтъците на сняг и добавете постепенно захарта. Разбивайте за още няколко минути и прибавете жълтъците и горещата вода. Пресейте заедно брашното и нишестето и ги добавете внимателно към сместа. Разтопеното и охладено масло също се сипва постепенно и се бърка, докато продуктите добре се смесят. Не се притеснявайте, ако сместа леко спадне. Изпечете блата в леко намаслена и набрашнена тавичка в предварително загрята на 180 градуса фурна.

За да приготвите крема накиснете първо желатина в 100 мл вода да набъбне, след което го втечнете леко на котлона, за около 30 секунди. Разбийте течната сметана до пухкавост и я разбъркайте с подсладената с пудра захар заквасена сметана. Добавя се ванилията, охладеният желатин и леко се разбърква. Нанесете крема върху изпечения блат, който може леко да надупчите с вилица. Отгоре излейте охладения но не още желирал се боровинков сос. Тортата се оставя в хладилника, докато стегне напълно.

Източник: gotvach.bg

Последни новини