Умна флашка претърсва компютър за час

Продуктът е част от международен проект от програмата на Европейската комисия "Защитена интернет мрежа"

Изобретиха умна флашка, която вече може да претърси компютъра с памет 500 гигабайта за час и да хване има ли порно. Досега това се правеше ръчно и отнемаше седмици и месеци, пише "Труд".

Софтуерът е на учени от Техническия университет в София и Института по информационни и комуникационни технологии на БАН, както и от европейски участници. Продуктът е част от международен проект от програмата на Европейската комисия "Защитена интернет мрежа", обясни пред "Труд" проф. Огнян Бумбаров, който ръководи българския екип. Нарича се Forensic Image and video examination support, което означава "спомагане при разследване на криминални престъпления, съдържащи снимков и видеоматериал". Целта на разработката била да се подпомогне работата на експертите от ГДБОП и сходни европейски звена за разследване на цифрови престъпления при намирането на материали с детско порно в интернет пространството.

На памет като флашка се инсталира система, която проверява компютрите на заподозрени и установява дали съдържат материали, които могат да бъдат отнесени към разпространението на порнография или педофилия. Материалите в компютъра на заподозрения се маркират. Всяка снимка или видеоматериал се обозначава с различно ниво на опасност, те са 3 - безопасно, средно и опасно. Определените с горното ниво означават детска порнография. Проверката на даден материал става на базата на обработка и анализ на изображения (снимки) и видеоматериали. Всяка картинка се анализира, като първата стъпка е да се открие има ли порнографско съдържание по принцип. Една от основните задачи на българската страна е да определи дали този материал може да се класифицира като детско порно. Това става, като се отделят лицата на хората и въз основа на характеристиките им се прави анализ на възрастта, уточни докторантът от ТУ Красимир Тончев.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини