Кризисният щаб обобщи пораженията от снеготопенето

Около 100 двора са били залети  при наводнението на населените места в общината. Далеч по- малко са пострадалите къщи, между тях и параклисът на аязмото в Първомай.

На заседанието на кризисния щаб на  общината докладваха началникът на полицията Васил Налбантов, шефът на противопожарната служба главен инспектор Десислав Стоянов, Петко Аврамов – началник „Напоителни системи“ , Николай Ставрев – началник на ВиК , кметовете на населените места и др. Те посочиха най-големите поражения от вчерашния ден:

 30 къщи в Първомай са имали наводнени дворове и приземни етажи.  Вода с дълбочина 10 см е покрила  част от цариградския път – между Поповица и Винарска изба „Загрей“ и около 100 м от шосето пред  хотел „Цариград“. До новия надлез на околовръстния път е построена дига, въпреки че съоръжението до голяма степен е играло роля на защитна стена. Залети са 8 дворни места по протежението на пътя за Пловдив. След 15.30 спешно е затворен пътят към Дълбок извор. Пострадали са още 10 дворове.

Най- пострадалото населено място е Виница. 12 къщи са залети. От тях са изведени хората и животните. Една кирпичена постройка се е срутила. Унищожена е селскостопанска продукция и разсад.  Според кметът на селото Тодор Тодоров причина за създалата се ситуация е неправилно построеният водосток на новата линия. Прииждащата от него вълна е била с височина около метър. Въпреки, че дни преди това е било почистено коритото на местния канал, той не е поел прииждащата вода. Благодарен е на бързата реакция на „Агродоминатор“ . В селото все още действат екипи за изпомпване на водата.

21 дворни места са наводнени и в с.Крушево. Има и две залети къщи, собствениците на които не живеят в България и достъпът до тях е бил затруднен. Отводнени са общо 22 къщи. Радка Велева – кмет на селото е поискала помощ, която да прокопае канал, за да отведе водата към река Омуровска.   Най- много вода е придошла от канала на с. Градина.

Село Дълбок извор е пострадало заради повишаването на река Тополовска, която е излязла от коритото си, но вече се е нормализирала. Залят и отнесен е моста към ромската махала. Според кметът Янко Янков, от него е останал само скелето, изровени са много улици, някои изобщо не съществуват. Единствено водопроводът а селото не е бил засегнат.

В с. Караджалово водата в дерето се е повишила рязко около 18 вечерта. Бързо се е намесила Гражданска защита и „Агродминатор“. Има залети няколко двора и гараж. Според  Марияна Колева- кмет е  имало затлачени канали.

В Езерово има наводнени 8 двора, и двата моста са окъртени и се нуждаят от стабилизиране. 

В Искра е спокойно, двата язовира – „Попово“ и „Пунду бунар“ имат достатъчно свободен обем.

Залети са  6 улици в с. Градина, но няма други поражения. В Добри дол също е сравнително спокойно. В Брягово са се отървали само с 2 изровени улици. В Татарево има проблем с помпената станция, но в селото  пораженията са малко - 3 наводнени имота. В с. Православен е имало залети градини, но нивото на водата вече е спаднало. Високопланинските Буково и Воден са облагодетелствани от местоположението си. В кв.Любеново опасност е имало при моста на Мечка река, но нивото спада.

Категорично няма нито един опасен язовир. Всичките са със свободни обеми. Единственият, който може да прелее е „Янанлъка“ , но водите му не заплашват населените места.

Всички пътища вече са отворени за преминаване. До село Поройна се достига от Леново. Мостът към селото от пътя между Дебър и Дълок извор е частично разрушен.

Кметът на общината благодари на комисар Гребенаров, който е довел екипи на „Специализирани полицейски сили“ , областният началник на противопожарна охрана и защита на населението Румен Димчев и Стоян Бойлов, който предостави техника в помощ на населението.

От утре започва описването на щетите по населени места. Комисии с председатели кметовете ще направят доклади и ще потърсят начин за възстановяване.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини