Топ 5 на иконите в България, които наистина лекуват!

Вярата е донесла изцеление на много хора през хилядолетията. Независимо от коя религия са били, винаги е имало символи, които са носели успокоение, сила и лечебни свойства. В България можем да се похвалим с много икони с доказани лечебни свойства. Ето и най-силните 5:

1. На първо място “Богородица Троеручица” е слагана от всички поклонници и свещенослужители. Тя става причина Троянският манастир да стане световноизвестен център на вярата и място за лечение на болките на обикновените люде. Легендата идва от там как св. Йоан Дамаскин с дълбока молитва към божията майка излекува ръката си. Оттогава Дева Мария се изобразява на определени икони с три ръце.

2. Фануилската икона е по-малко известна и по-трудна за достигане. Съхранява се в манастир в Атон. Преданието е, че тя не е изографисвана, а сам Бог я е предоставил на основателите на манастира, заради добродетелите на тези благословени хора.

3. Свети Мина е оставил икона, която връща светлината в очите на хората. Поклонниците, които ходят в манастира “Света Петка”, за да я видят, се надяват пазителят да ги защити от слепотата.

4. За оцелялата при бомбардировки икона на Николай Чудотворец в София се говори, че помага на хората да си намерят работа. Тези, които нямат дом, намират семейство и място за своето сърце. Светецът е и пътеводител на вярващите през трудностите на живота.

5. Хората, които са престанали да вярват, че могат да спасят брака си, често се обръщат към Свети Фанурий. Спасението те намират в образа на чудотвореца в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

chudesa.net

Източник: chudesa.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини