Служители на енергото си докарвали бонуси с рекет

Работник на електроразпределително дружество, който от 6 месеца се води в отпуск по болест, обикаля адреси и поправя „развалени” електромери срещу 1000 лева. След края на работния ден, в обиколките се включвал и друг колега.

Преди три дни, около 18.00 ч собственик на къща в село Иваняне подал сигнал в полицията, че преди минути мъж, който му се представил за техник от електроразпределително дружество, отворил елтаблото пред дома му на ул. „Еделвайс”.

Отчетникът заявил, че електромерът е манипулиран и го заплашил, че ще извика екип от негови колеги и полиция.

Собственикът обаче не се поддал на заплахата, вдигнал телефона, за да сигнализира полицията, а техникът, под предлог, че ще изчака в автомобила, побързал да изчезне.

Потърпевшият изчакал идването на полицейския автопатрул и съобщил номера на колата. Автомобилът „Опел Корса” бил засечен и спрян за проверка в района на Банкя, а пътуващите в него двама служители на ЧЕЗ били отведени в полицията.

Двамата били в работни екипи, въпреки че при направената проверка се оказало, че те не обслужвали този  район.

Изяснено било, че по това единият бил в шестмесечен отпуск по болест, а 21-годишният му колега бил приключил работния си ден в 15.30 часа.

Разследващият екип установил, че същия ден около обяд отпускарят по болест от ЧЕЗ е бил и в  кв. „Филиповци”.

На ул. „Хр. Ботев” той отворил елтаблото пред една от къщите и заявил на собственика, че часовникът, отчитащ разхода на електроенергия, не работи. Предложил му да го отремонтира срещу 1000 лева.

Притесненият домакин се хванал на въдицата и му дал исканата сума, която по-късно е открита при обиск в рекетьора.

След задържането на рекетьора е повдигнато обвинение и е освободен срещу „подписка”, а на по-младия му колега прокуратурата не е повдигнала обвинение, тъй като не е уличен в конкретни престъпни действия.

Източник: bnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини