Инспектор от РЗИ: Учениците от Искра да влизат в клас!

Здравни инспектори от РЗИ – Пловдив се опитаха да убедят населението на село Искра, че няма опасност местните учениците да се заразят с хепатит в училище. От 86 деца, болни са 12%, но на урок влизат през последната седмица около 30-40. Това създава проблем за учебния процес. Всичките 26 деца от детската градина са оставени в домовете си. Учениците мият ръцете си при всяко влизане в учебното заведение, под контрол на учителите. Преди хранене също се следи за хигиената им. Родителите на пътуващите от Брягово ученици, се опасяват от предаване на заразата в автобуса.

Като основен проблем жителите на Искра посочват липсата на вода или чистотата й. Проблем е и сметосъбирането през последните седмици.

Според инспекторите, единствената превантивна мярка е спазването на лична хигиена. В разгара на такава епидемия не се препоръчва ваксинирането. На жителите на село Искра са раздадени дезинфекционни препарати. Известна парфюмерийна фирма е предложила да снабди не само селото, но и хората от други, заплашени от хепатита, населени места, със специални дезинфектанти за ръце. Заболелите, които не искат да се подложат на лечение в здравно заведение, се принуждават чрез полиция да постъпят в болница. Взета са всички възможни мерки за ограничаване на епидемията.

За решаването на проблема с питейната вода е разработен и разработен проект за подмяна на водопровода на селото по програмата за развитие на селските райони - каза Иван Георгиев - зам.кмет на Община Първомай.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини