Първомайските съветници не са „отличници“ по възнаграждение

Около 270 лв възнаграждение ще получават общинските съветници в Първомай.  В класацията за заплащане, спрямо останалите им колегите, те са на едно от средните места в страната. В Закона за местното самоуправление и местната администрация се определя само тавана на  възнаграждението и за това то е в много широки граници. В София и Лом – две общини, с разлика в населението  „в пъти“, то е около 400 лв за редови съветник и в двата местни парламента, а в Пловдив  е 420лв. Около 380 – взимат в Раднево. На другия край на класацията, са съветниците в Стрелча, които работят за 140 лв, Опан – 130лв,а в Съединение са се отказали от възнаграждение по предложение на председателя си Гено Чобанов от ГЕРБ, който се аргументира с това, че работата им е апостолска- съобщава в. „Преса“.

750-те лв , които ще се изплащат  на Красимира Александрова като заместник-председател на ОбС, изглеждат „скромни“ на фона на петимата й колеги в Пернишкия парламент, които ще получават по 1200лв всеки месец. Във фалиращата община Видин също има 5 зам. председателя и тe получават с 50% повече от редовите си колеги.  Възнаграждението за този пост е едно от най- имагинерните защото  ЗМСМА мълчи по въпроса за това „какво е заместник- председател и колко пари му се полагат“. В Кърджали  и Казанлък изобщо няма такава длъжност. В Пловдив, Хасково, Бургас, Варна, Асеновград  и на още много места, този пост е оценен както на редови съветник.  

В Ямбол и Асеновград председателите на ОбС работят  20 часа седмично и получават 50% от това, което им се полага.  С малки изключения, шефовете на парламентите по места взимат кметски заплати и полагащото им се по закон допълнително заплащане  - като клас прослужени години. Естествено, изключение прави Гено Чобанов от Съединение. Председателите имат право и на други екстри, като служебен автомобил и мобилен телефон, от които председателят на ОбС - Първомай, Дечко Петков, се е отказал.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини