Apple обяви смазващо добри финансови резултати

Производителят на компютърна техника и мобилни устройства Apple публикува своите финансови данни за първото тримесечие от финансовата 2012 г., което завърши на 31 декември 2011 г.

Компанията реализира рекордни приходи от $46.33 млрд., както и рекордна печалба за тримесечието в размер от $13.06 млрд. Това е значителен ръст на годишна база като печалбата е нараснала повече от двойно – от $6 млрд. на $13.06 млрд.

Печалбата на корпорацията за първото тримесечие на фискалната 2012 г. я нарежда в списъка на компаниите, реализирали най-високи печалби за тримесечие за всички време. При това на 4-то място. Преди Apple в класацията са единствено нефтените гиганти ExxonMobil, Royal Dutch Shell и Gazprom. В класацията Apple е единствената компания, чиято дейност не е свързана с добива и продажбата на нефт и природен газ.

Със $ 100 млрд. в джоба

Успешните последни 6 тримесечия на компанията се отразиха сериозно и на количеството свободни пари, с които тя разполага. През 2010 коментаторите се впечатляваха от $50-те млрд. в банковите сметки на Apple. Компютърният производител обаче завършва фискалната 2011 г. с цели 97 $млрд. в брой, кешови наличности и бързо продаваеми ценни книжа.

За сравнение интернет търсачката Google има "едва" 44.6 $млрд. в банка.

Въпросът сега обаче е какво Apple ще прави със всичките тези пари. Според Ерик Шонфелд от технологичния блог TechCrunch компанията може да си купи с тях… Facebook, чието първично публично предлагане на акции се очаква да се оцени в размер близък до $100 млрд. "Но подобни големи инвестиции и придобивания не са в природата на Apple", посочва анализаторът от BGC Колин Джилис. Според него най-добрият вариант е компанията да даде част от тези пари на своите акционери.

iЗвънземни продажби

Технологичният гигант е успял да пласира 37.04 млн. бройки от най-успешния си продукт iPhone в рамките на едва 14 седмици, което прави ръст от %128 по отношение на броя продадени устройства, спрямо година по-рано.

За същия период компанията е продала и 15.43 млн. iPad-а, което е ръст от 111%, както и рекордните 5.3 млн. Mac компютъра. Това е с 26% повече спрямо същото тримесечие година по-рано. Единствената продуктова категория, в която корпорацията отчита спад, е тази на iPod, която намалява с 21% до 15.4 млн. продадени бройки.

"Развълнувани сме от изключителните резултати и рекордните продажби на iPhone, iPad и Mac компютри", коментира изпълнителният директор на компанията Тим Кук. "Инерцията, която Apple е набрала, е невероятно силна и ние имаме няколко удивителни продукта в процес на доработване", добавя той.

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини