Новият президент: България ще се развива, ще я възродим!

Президентът Росен Плевнелиев встъпи официално в длъжност.

Церемонията бе уважена от всички министри от кабинета.

Сред официалните гости първи дойдоха Стефан Константинов, Томислав Дончев, Лиляна Павлова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, депутати, представители на висшия клир, президентът д-р Желю Желев, еврокомисар Кристалина Георгиева, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и други.

Държавният глава Георги Първанов прие рапорта на началника на караула. Той се поклони пред националното знаме, обходи строя и поздрави почетния караул. След него по стъпките на церемонията мина и новият държавен глава Росен Плевнелиев.

Съпроводен от командира на Националната гвардейска част полковник Ставрев, Плевнелиев се отправи към строя. За първи път като върховен главнокомандващ той прие рапорта на началника на караула подполковник Иванов и се поклони пред националното знаме.

Президентът обходи строя и поздрави почетния караул. С думите "Здравейте, господа гвардейци", президентът Плевнелиев поздрави почетния караул; в отговор той чу - "Здраве желаем г-н президент". След това им каза "Отлично отговаряте", докато гвардейците отговориха "Служа на Република България" и "Ура".

Президентът Плевнелиев се присъедини към президента Първанов и заедно се качиха на трибуната, от която произнесе официалната си реч.

Държавният глава бе категоричен, че ще работи за растеж, заетост, справедливост и ефективно правораздаване.

"Ще искам балансирано развитие на регионите, по-добра бизнес среда, повече инвестиции, образование, културно и духовно развитие на нацията, държава с репутация и добро име", каза президентът Росен Плевнелиев.

Когато основите са здрави, можеш да надграждаш. Живеем в мир и сме член на европейското семейство. Искаме да се докажем, да покажем, че сме успешна нация. За целта се връщаме към изконните български добродетели - да бъдем трудолюбиви, честни, гостоприемни, да бъдем родолюбци. Миналото ни учи, че сме успявали само когато сме заедно, когато сме имали цел.

Като президент ще обединявам, а няма да разделям. Ще работя с визия и ще търся съгласие по националните приоритети. Европа има програма 2020, България също ще разработи своята програма, ще я изковем в широк обществен дебат, ще се обединим около нея и ще я следваме - каза президентът Плевнелиев.

Нямам съмнение, че България ще се развива, въпросът е с каква скорост ще напредваме по националните цели. Да бъдем достоен европейски член, средно богат, с развита икономика, държава, в която младите хора остават, защото виждат перспектива за развитие - каза Плевнелиев. Нека изградим такава България заедно, завърши той.

Президентът Георги Първанов и президентът Росен Плевнелиев положиха венец пред паметника на Незнайния войн. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на България.

Тържествен камбанен звън от храм "Свети Александър Невски" съпроводи церемонията по поемането на властта.

Първанов и Плевнелиев посетиха храм „Св. Александър Невски“, а след това новият президентът ще влезе в сградата на Президентството.

В храм-паметника бе отслужен тържествен молебен. С тях бяха вицепрезидентът Маргарита Попова и първият демократично избран президент д-р Желю Желев. Прозвуча "Многая лета".

След това президентът Росен Плевнелиев влезе през парадния вход на Президентството на бул. "Дондуков" 2. Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова бяха посрещнати от президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин.

По пътя от храм "Свети Александър Невски" до сградата на президентството, президентът Плевнелиев беше многократно спиран от гражданите, които искаха да се здрависат с него, да го поздравят и да му пожелаят успех.

В официалната Гербова зала на Президентството двамата президенти си направиха официална снимка. Последваха ги и вицепрезидентите.

На официалната церемония днес не присъстваха вицепрезидентът Ангел Марин, както и президентът Петър Стоянов.

Нямаше я и съпругата на президента Плевнелиев - Юлияна Плевнелиева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини