Собственикът на "Глобул" търси 700 млн. евро

Най-голямото телекомуникационно дружество в Югоизточна Европа има натрупан средносрочен дълг от 3.4 милиарда евро и управлението на компанията е изправено пред предизвикателството да го намали бързо, за да може да избегне фалита.

Новината съобщи сайтът grreporter.info във връзка с проблемите за оцеляване, пред които е изправена гръцката ОТЕ, собственик на българския мобилен оператор "Глобул" чрез дружеството си "Космоте".

Излизащото на български език в Гърция онлайн издание твърди, че ОТЕ се бори за оцеляване и търси 700 милиона евро допълнително финансиране.

Изпълнителният директор на ОТЕ Михалис Цамаз определя сегашния период, който преминава гръцката икономика, като пясъчна буря. В нея все още не се вижда с яснота бъдещето и единствената сигурна стратегия е намаляването, ако не и зануляването на корпоративния дълг.

От сайтът grreporter.info цитират Цамаз, според когото най-големият акционер след държавата - германската Deutsche Telekom, няма да вземе участие в оздравителния процес.

Оптимизирането на разходите ще засегне заплащането и незабавно ще бъдат премахнати задължителните 13-та и 14-та заплати, след като това бъде узаконено от парламента.

Компанията има общи задължения, които достигат до 5 милиарда евро, от които 3.4 милиарда евро трябва да бъдат погасени до февруари 2014. 640 милиона евро трябва да се платят през 2012, 2.1 милиарда са задълженията към външни кредитори с падеж 2013 и след това остават още 500 милиона евро за плащания през април 2014.

Изпълнителният директор на гръцкия телекомуникационен гигант признава, че компанията не може със собствени сили да изплати идващите задължения и няма да се размине без частично кредитиране, за да покрие дълговете си. Най-голямото притеснение е дали банките най-сетне ще "отворят кранчето" за финансиране на предприятията или стагнацията ще продължи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини