Църквата чества Въведение Богородично и Деня на християнското семейство

На днешния ден Църквата почита  светите Ана и Йоаким и обета им да посветят дъщеря си Дева Мария на Бога. Родителите на Богородица я водят едва тригодишна в Йерусалимския храм, където са събрани техни роднини. Пред погледа на всички, тригодишната Мария изкачва съвсем сама 15-те стъпала. Присъстващите приемат това за чудо. След това Богородица  заживява в храма в Назарет, където се отдава на познаване на Бога и Светото писание. Църквата я нарича „прекрасна зора“, от която изгряло Слънцето на правдата.

Въведение Богородично е един от дванадесетте велики празника, чествани и от двете най-големи християнски течения – католицизма и източното православие. По нов стил в някои страни празникът се отбелязва на 4 декември.

С решение на  Св.Синод на Българската православна църква от 1929г., Въведение Богородично се отбелязва и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща младеж. На днешния празник учители и родители водят децата в църква. В миналото този ден е бил неучебен и започвал със света Литургия, на която учениците се пречиствали.

На днешния празник се позволява нарушаване на коледните пости с риба.

В Първомай,  Денят на Християнското семейство ще бъде отбелязан от дейците на Читалище „Пробуда“-кв. Дебър. Поканени са всички желаещи от 17.30 във фоайето на втория етаж. За гостите има подготвени различни изненади и кулинарни изкушения.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини