Берлускони ще подаде оставка

Италианският премиер Силвио Берлускони ще подаде оставка след приемането на важните икономически реформи, които Рим обеща да въведе, съобщават информационните агенции. Икономическите мерки ще бъдат гласувани най-рано следващия петък.

Новината бе оповеста най-напред от италианския президент Джорджио Неаполитано, а по-късно тя бе потвърдена и от самия Берлускони.

"Трябва да се справим с положението в Италия, с това, което се случва на пазарите, с факта, че пазарите не вярват, че Италия е способна или че има намерение да одобри тези мерки, които Европа поиска от нас", заяви Берлускони в телефонно изявление пред телевизионните канали.

След приемането на икономическите мерки министър-председателят ще връчи оставката си на държавния глава, който ще пристъпи към консултации с партиите от мнозинството и опозицията за сформиране на ново правителство, посочиха по този повод от президентството на Италия.

Оставката на Берлускони, 18 месеца преди изтичането на мандата му, ще остави управлението на страната в ръцете на президента Джорджо Наполитано. От службата на държавния глава посочиха, че президентът ще проведе консултации с "всяка политическа сила", включително с настоящия дясноцентристки кабинет и с опозицията.

Самият Берлускони заяви, че гледа благосклонно на идеята за предсрочни избори, като все пак подчерта, че окончателното решение зависи от държавния глава.

Информацията беше разпространена, след като дясноцентристката коалиция на Берлускони изгуби мнозинството си в парламента след решаващ вот и на фона на европейския натиск Италия да въведе финансите си в ред. Депутатите трябваше да одобрят бюджетната равносметка на правителството за 2010 г. При гласуването правителството беше подкрепено от 308 депутати, а опозицията се въздържа да гласува.

Както неговите съюзници, така и опонентите му призоваха премиера да подаде оставка на фона на задълбочаващата се италианска дългова криза, след като през последните дни лихвените проценти скочиха и засилиха опасенията относно способността на страната да изплаща дълга си.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини