Националната награда за поезия получи Анибал Радичев

Анибал Радичев е четвъртият носител на националната литературна награда за поезия „Слав Хр. Караславов“. Наградата беше присъдена за стихосбирката му „Време за пируване“ от петчленно жури в състав: Николай Петев – председател на Съюза на българските писатели, Румен Балабанов – редактор на вестник „Словото“, Красимира Славова –поетеса и член на дружеството на писателите „Георги Караславов“- Първомай, Петя Георгиева- журналист и Маргарита Стайкова – главен библиотекар.

Церемонията започна с кратък рецитал по стихове на Слав Хр. Караславов, прочетени от Ана Сиракова и Иван Караславов.  Решението на Съюза на българските писатели и на журито представи Румен Балабанов. Той говори за личността на Анибал Радичев, за нестандартните му фантастични стихове и представи накратко творчеството му.  Наградата беше връчена от изпълняващият длъжността кмет Костадин Ангелов. Поетът получи 1000лв, диплом от СБП, знака на град Първомай.Иван Караславов поднесе  плакет „Муза“ и грамота от името на читалищните дейци.

С много вълнение Радичев благодари на журито и сподели: „Наградата е по-голяма от мен – редовият български поет, но се надявам, че имам време да напиша още нещо, което поне малко да ме доближи до големия Слав Караславов и моля Ви – пожелайте ми го.“

Националната литературна награда за поезия на името на дебърския поет е учредена през 2005 с решение на ОбС – Първомай и със съдействието на Съюза на българските писатели. Тя се връчва през две години. СБП прави предварителен подбор на издадените през това време стихове. Лауреати до сега са Пламен Киров (2005),Станимир Генчев (2007), Николай Шопов (2009), а младата поетеса Елица Мавродиева с таланта си е принудила журито да й връчи единствената до сега специална награда през 2009г.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини