От трийсет години за пръв път виното е благословено

Подпомогнати от боговете, археологически кръжок”Борис Дякович",Културен център „Тракарт”,кметът на община Първомай-Ангел Папазов, Пловдивски граждански клуб и жители на селата Буково, Драгойново и гр. Първомай, на 9 октомври възстановиха стари и забравени традиции за приготвяне на вино по тракийски.

Преди тридесет години този обичай бе пресъздаден от участниците в археологическите проучвания на района,ръководени от Божидар Чапъров. От  откритите 29 шарапани,  избраната за тържествата е най-запазена и красива, издялана в монолитна скала. От стотина известни в България  шарапани, 29 са в този район, което го определя като значим винарски център, поддържащ изконни тракийски традиции. Траките са известни с производството на разнообразни вина-за радости и скърби, обреди и победи. Според древните легенди, богът на виното Дионисий е създал лозата в древна Тракия, а виното активно е присъствало в тяхната обредност. Буковският династически център с култово светилище на Дионис-син на слънцето и богинята Майка,  е комплекс от много селища,скални погребални ниши и крепости, съпътствани от висока рудодобивна дейност, създавали условия за превръщане на местността в епархийски център през 9 век.

Ентусиазмът и вярата на почти стотина участници в ритуала локализира подходящо време в иначе дъждовния ден и превърна празника в истинска дионисиада. В каменната шарапана бе изсипано ароматно грозде, омачкано от млади момичета със символиката на древността. Гроздовия сок беше пренесен в дар на боговете в близкия каменен олтар, а участниците се насладиха на чудесния курбан. 

parwomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини